open-navfaktor-logo
search
Upućena Sudu
Tužilaštvo BiH 2018. obustavilo istragu protiv Cikotića za ratne zločine u Bugojnu, pa se predomislili i podigli optužnicu
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv: 
14.12.2023. u 14:06
get url
text

1.   Mlaćo Dževada, rođenog 1954. godine u Bugojnu, državljanina BiH,

2.   Cikotić Selme, rođenog 1964. godine u mjestu Trpezi,  Berane, Crna Gora, državljanina BiH,

3.   Granić Tahira, rođenog 1959. godine u Bugojnu, državljanina BiH.

Optuženi se terete da su, za vrijeme rata u BiH i sukoba između Armije RBiH i HVO-a, optuženi Mlaćo u svojstvu predsjednika Ratnog predsjedništva općine Bugojno, optuženi Cikotić u svojstvu komandanta OG Zapad Armije RBiH i optuženi Granić kao komandant 307. brigade Armije RBiH, postupali suprotno odredbama Ženevskih konvencija o zaštiti  ratnih zarobljenika za vrijeme rata i počinili krivično djelo - ratni zločin protiv ratnih zarobljenika iz člana 175. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

U optužnici se navodi da je optuženi Dževad Mlaćo naredio ubistva zarobljenika hrvatske nacionalnosti na način da je sačinjen spisak zarobljenika koji će biti ubijeni, te potom izvršeno odvođenje zarobljenika u prostorije BH Banke gdje je od posljedica mučenja, premlaćivanja i zlostavljanja nastupila smrt trojice zarobljenika, nakon čega su preostali zarobljenici odvedeni na planinu Rostovo i od  pripadnika Vojne policije i Armije RBiH ubijeni na lokacijama koje je optuženi lično odredio i koje je obilazio, nakon čega su njihova tijela uklonjena i sakrivena.

Nakon rata, tijela četvorice ubijenih su pronađena i ekshumirana, a za tijelima preostalih žrtava još uvijek se traga, više od 30 godina nakon počinjenja zločina.

Optuženi Cikotić i Granić terete se da su kao komandanti Armije RBiH izdavali naredbe da se zarobljene osobe hrvatske nacionalnosti, pod prijetnjom oružjem, izvode na obavljanje prinudnih radova na prvim borbenim linijama, gdje su bili izloženi opasnostima po život kao "živi štit", usljed čega su dvojica zarobljenika ubijenа a više ih je ranjeno, a optuženi Cikotić također propustio da spriječi premlaćivanja, mučenja i ubistva zarobljenih pripadnika HVO-a te, iako je imao informacije o počinjenim zločinima, nije preduzeo mjere da ih spriječi i kazni počinioce.

Navode optužbe tužilaštvo će dokazivati pozivanjem 62 svjedoka, među kojima i dva svjedoka koji će iskaz dati uz mjere zaštite, zatim dva stručna vještaka, kao i prilaganjem oko 780 dokaznih materijala.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Odjeljenje za ratne zločine Tužilaštva BiH godinama je vodilo istragu protiv Cikotića zbog ratnog zločina, a ona je službeno obustavljena 14. juna 2018. godine.

Naredbu o obustavi istrage donijela je postupajući tužilac Slavica Terzić "jer je ustanovila da ne postoji osnov sumnje da je osumnjičeni Selmo Cikotić počinio krivično djelo, odnosno da osumnjičeni nije kršio pravila međunarodnog prava niti da postoje dokazi za bilo koje drugo krivično djelo....". Time je ime Selme Cikotića izbrisano iz predmeta "Dževad Mlaćo i ostali".

Međutim, Tužilaštvo je 2020. uvažilo žalbu punomoćnika oštećenih na naredbu o obustavi istrage, te saopćilo da će ponovo razmotriti i ocijeniti sve dokaze prije nego donese novu tužilačku odluku.

Cikotić je, zajedno sa Dževadom Mlaćom i još nekoliko osoba, bio osumnjičen od 2005. godine, kazao je Božić za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH). Istraga je okončana optuženjem nekoliko osoba u predmetu "Gasal i ostali".

Sud BiH je u predmetu "Gasal i ostali" osudio Senada Dautovića na sedam, a Nisveta Gasala i Musajba Kukavicu na po četiri godine zatvora za zločin počinjen nad zarobljenicima hrvatske nacionalnosti 1993. i 1994. u Bugojnu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.