open-navfaktor-logo
search
Probudili se
Tužilaštvo BiH: Intenzivno radimo na prikupljanju dokaza u predmetu "Ikona"
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine saopćilo je danas da postupajući tužilac u predmetu poznatom kao "Ikona", "intenzivno poduzima aktivnosti na prikupljanju dokaza i saslušanja svjedoka".
20.01.2021. u 12:06
get url
text

- Saslušan je određen broj svjedoka, među kojima i ambasador BiH u Rusiji, te je upućena Zamolba za pružanje međunarodne pravne pomoći, nadležnim institucijama. U ovom predmetu poduzimat će se dalje radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i prikupljanja dokaza - naveli su iz Tužilaštva.

Ujedno, dodaje se u saopćenju, informiraju javnost da je Tužilaštvo BiH​ jučer, 19. januara, zaprimilo zamolbu za sastanak glavne tužiteljice sa ambasadorom Ukrajine za Bosnu i Hercegovinu.

- U interesu rada na predmetu, za sada više informacija ne možemo davati - dodaju iz Tužilaštva.

VEZANI TEKST - Dok SIPA ganja krave na Drini, Tužilaštvo čeka da Dodikovu ikonu "prekriju ruzmarin, snjegovi i šaš"

Podsjetimo, Tužilaštvo BiH je prije više od mjesec saopćilo da je formiralo predmet u vezi sa aferom "Ikona" čiji je glavni akter predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Predmet je formiran nakon što je Dodik uručio ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu pozlaćenu ikonu za koju se opravdano sumnja da je ukradena u Ukrajini.

Kako smo ranije objavili, Tužilaštvo za već više od mjesec nije izdalo nijednu naredbu bilo kojoj policijskoj agenciji na nivou BiH za poduzimanje bilo kakvih radnji.

Ključni dokaz u ovom predmetu, ikona koju je Dodik poklonio Lavrovu, a koju je iz Moskve donio ambasador BiH u Ruskoj Federaciji Željko Samardžija, navodno se nalazi u sefu u Dodikovom kabinetu, a Tužilaštvo je nije izuzelo kao dokazni materijal.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.