open-navfaktor-logo
search
Širenje mržnje
Tužilaštvo BiH istražuje Suljagića, Izetbegovića i Bajrovića: Tegeltiju i Vasića abolirali jer im je slab doseg na X-u
AUTOR: Faktor
27.05.2024. u 16:37
get url
text
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo BiH
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine donijelo je odluku o neprovođanju istrage protiv Milana Tegeltije, nekadašnjeg savjetnika predsjednika Republike Srpske Miliorada Dodika, i Rajka Vasića, bivšeg člana Glavnog odbora SNSD-a i nekadašnjeg sekretara ove stranke, jer njihove objave na društvenoj mreži X nemaju veliki doseg da bi mogle raspirivatni etničku i vjersku mržnju.
- U nastavku obrazloženja posebno se naglašava da objave prijavljenih Tegeltija Milana i Basić Rajka ne dostižu potreban i dovoljan nivo javnosti koji bi objektivo bio pogodan da prouzrokuje, proizvede i rasplamsa podjele i mržnju te da se radi o objavama koje predstavljaju lični stav pojedinca izražan na privatnim profilima, sa kojima je upoznat ograničen krug ljudi - navodi se u dokumentu koji je objavio portal Istraga.ba.
Dokument koji je objavila Istraga.ba
FOTO: Istraga.ba
Podsjećamo, Vasić je na X-u, između ostalog pisao da je "genocid haško-sarajevska laž u kojoj uvijek stradaju bosanski muslimani" te da "nije bio genocid u Srebrenici, niti bilo gdje u BiH. Bilo je strijeljanje ratnih zarobljenika".
Tegeltija, pak, redovno širi mržnju na društvenoj mreži X, pa je tako Bošnjake podsjetio da je "islamofobija u Evropi je duboko ukorjenjena i niko u Evropi neće zaboraviti da su Bošnjaci muslimani, čak i ako Bošnjaci to zaborave".
S druge strane, na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu (SIPA), zbog sumnje na širenje mržnje pozvani su direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić i predsjednik Stranke demokratske akcije Bakir Izetbegović te Reuf Bajrović.
- Jasno je da tužilaštvo pokušava da ušutka one od nas koji se zalažemo za očuvanje sjećanja na stravične događaje koji su se desili u Srebrenici i cijeloj Bosni - rekao je, između ostalog, Suljagić nakon što je danas dao iskaz u SIPA-i.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.