open-navfaktor-logo
search
Potvrđeno
Tužilaštvo BiH obustavilo istragu protiv Kambera, Husić i Vukalića, iz SDA Sanski Most optužuju za montiranje dokaza
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine obustavilo je istragu protiv Asima Kambera, Mirele Husić i Fazira Vukalića iz SDA, koji su bili osumnjičeni za izbornu prevaru, potvrdio je Kamber.
23.01.2024. u 12:54
get url
text
Fazir Vukalić, Mirela Husić i Asim Kamber
Fazir Vukalić, Mirela Husić i Asim Kamber

VEZANI TEKST - Sud BiH odbio žalbu Tužilaštva: Asim Kamber neće u pritvor, nije prekršio mjere zabrane

Kazao je za Faktor da ih je postupajući tužioc obavijestio da nema dokaza protiv njih, te im saopćio da ih ni nema u predmetu koji se vodi.

Ovim povodom oglasila se Općinska organizacija SDA Sanski Most, čiji su članovi Kamber, Husić i Vukalić.

- Tužilaštvo BiH je dana 16. septembra 2020. godine, naredbom Suda BiH uhapsilo tadašnjeg federalnog zastupnika (SDA) Asima Kambera, sekretara 00 SDA Sanskog Mosta Fazira Vukalića i tehničku sekretaricu Mirelu Husić.

Od tada sve do 23. novembra 2023. trajala je sveobuhvatna istraga koja nije uspjela osigurati dokaze koji pravdaju bilo kakve sumnje u izvršenje krivičnog djela "izborne prevare". Tokom same istrage odbrana je uspjela osporiti kredibilitet i iskaze zaštićenih svjedoka, koji su u predmetu instruirano i dobro "potkovani" lažno svjedočili. Dokazi koje su Tužilaštvu BiH dostavili ovlašteni istražitelji MUP-a Unsko-sanskog kantona su najvećim dijelom bili montirani - navedeno je u saopćenju iz SDA Sanskog Mosta kojeg potpisuje predsjednica Zinajda Hadžić.

Istaknuto je da je sam predmetni tužilac Ćazim Hasanspahić 27. septembra prošle godine na zadnjem upriličenom sastanku sa osumnjičenima "priznao da u ovom predmetu zapravo 'nema nikoga od njih troje i da oni uopće nisu ni mogli izvršiti' ono za što ih se teretilo".

VEZANI TEKST - Asim Kamber i saradnici predati Tužilaštvu BiH

- Javnost želimo obavijestiti da je sa kompletnom montiranom istragom rukovodio tadašnji nezakonito imenovani komesar MUP-a USK Mujo Koričić. Sva lažna svjedočenja i veoma teške procesne zloupotrebe su finansirane iz crnih fondova NES-a i budzeta USK, a sve u režiji lidera NES stranke, o čemu ćemo vas naknadno detaljno upoznati. Protiv svih onih koji su na bilo koji način učestvovali u "potkivanju" i montiranju ovog predmeta, SDA će se boriti svim sredstvima pravne države - saopćeno je iz SDA Sanki Most.

Naglasili su da su ovaj, kao i neki drugi predmeti koji se protiv visokih dužnosnika SDA vode od strane Tužilastva BiH, poticani i podržavani od strane pravosudnog lobija iz Banja Luke, te i visokih dužnosnika međunarodne zajednice u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.