open-navfaktor-logo
search
Nakon osam godina
Tužilaštvo BiH optužilo Sadika Ahmetovića da je zloupotrijebio položaj dok je bio ministar
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv bivšeg državnog ministra sigurnosti Sadika Ahmetovića, saopćeno je iz Tužilaštva.
10.12.2020. u 11:03
get url
text

Kako navode iz Tužilaštva, Ahmetović, rođen 1969. godine u Srebrenici, tereti se za zloupotrebu položaja ili ovlasti.

- Optuženi se tereti da je, postupajući u svojstvu ovlaštene osobe u institucijama BiH, za vrijeme kada je obnašao funkciju Ministra sigurnosti BiH, tokom 2011. i 2012. godine, kako bi pribavio nezakonitu imovinsku korist Adnanu Bektiću (1983), potpisao sa navedenim Ugovore o djelu, kako bi stvorio privid da on obavlja poslove i zadatke koji se odnose na izradu dokumentacije, prikupljanje podataka, pripremu strateških planova i informacija o stanju sigurnosti u pojedinim oblastima, kao i druge poslove iz djelokruga Ministarstva sigurnosti BiH - navodi se u optužnici.

Međutim, kako se navodi dalje, Adnan Bektić nikada nije obavljao navedene ugovorom opisane poslove i zadatke.

- Na navedeni način, optuženi Ahmetović Sadik je omogućio navedenom da prima naknadu prema Ugovoru o djelu, iako je znao da navedeni opisane poslove nije radio. Na taj način je omogućio Adnanu Bektiću sticanje nezakonite imovinske koristi prema Ugovoru o djelu i isplati dnevnica u ukupnom 15.680 KM za koji iznos je oštećen budžet Bosne i Hercegovine - naveli su iz Tužilaštva.

Ahmetovića terete da je iskorištavanjem svog službenog položaja ministra sigurnosti, pribavio protupravnu imovinsku korist Bektiću, u iznosu večem od 10.000 KM, čime je počinio krivično djelo djelo zloupotreba položaja ili ovlasti iz člana 220. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.