open-navfaktor-logo
search
Izazivanje mržnje i ugrožavanje sigurnosti
Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv Jasmina Mulahusića
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 15:28
get url
text
Jasmin Mulahusić
Jasmin Mulahusić
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podiglo je optužnicu protiv Jasmina Mulahusića, rođenog 1976. godine, nastanjen u Luksemburgu, državljanina Luksemburga i BiH.
U optužnici se navodi da je optuženi, djelujući sa područja Velikog Vojvodstva Luksemburg, u namjeri da podstrekne na mržnju usmjerenu protiv grupe osoba ili člana grupe u Bosni  i Hercegovini, s obzirom na vjeroispovijest, porijeklo ili nacionalnu pripadnost i na taj način izazove i raspiruje razdor, nacionalnu i vjersku mržnju i netrpeljivost među konstitutivnim narodima i ostalima, u periodu od 2021. do 2023. godine, putem najmanje četiri profila na društvenim mrežama upućivao uvrede, prijetnje, izrađivao ponižavajuće fotomontaže i na druge načine, na javno dostupnom internet-prostoru, vrijeđao i ugrožavao novinare i medijske radnike, kao i druge osobe, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
Prikupljeni su, kako ističu, dokazi da je optuženi kontinuirano, objavljivao sadržaje prema osobama na koje je ciljao kreiranjem fotomontaža, te kreiranjem neistinitih sadržaja o osobama o kojima piše, sa namjerom da kod njih i članova njihovih porodica izazove osjećaj ugroženosti, nesigurnosti i straha, što se i dogodilo.
- Tokom navedenog perioda, optuženi je  javno pozivao na otpuštanje sa radnih mjesta u glavnom gradu Bosne i Hercegovine i u institucijama BiH, osoba hrvatske i srpske nacionalnosti, samo po osnovu njihovog porijekla, nacionalnosti ili vjerskog opredjeljenja, tako što ih je dovodio u vezu sa prethodnim ratnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini, pa je djelujući na ovaj način i prema Bošnjacima koji nemaju poglede na politički život, naciju i vjeru u skladu sa njegovim radikalnim shvatanjima, vrijeđao po vjerskoj i nacionalnoj osnovi, svrstavajući ih kao pripadnike drugih konstitutivnih naroda u BiH, nazivajući ih izdajnicima i nevjernicima, javno pozivajući svoje brojne sljedbenike na društvenim mrežama da ih kazne, ostavljajući komentare izrazito uvredljivog i prijetećeg sadržaja u odnosu na targetirane osobe - saopćilo je Tužilaštvo BiH.
Optuženi se tereti da je počinio krivična djela izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti kao i krivično djelo ugrožavanje sigurnosti.
Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem devet svjedoka, jednog vještaka te prilaganjem više desetaka materijalnih dokaza, uključujući i dokaze dobijene putem međunarodne pravne pomoći iz drugih zemalja.
Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, dodaje se u saopćenju.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.