open-navfaktor-logo
search
Sud BiH odlučio
Mulahusić pušten na slobodu, nisu mu određene ni mjere zabrane: "On je apsolutno slobodan čovjek"
Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva BiH da Jasminu Mulahusiću, osumnjičenom za izazivanje nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, odredi jednomjesečni pritvor. 
07.09.2021. u 16:36
get url
text

Ovu informaciju potvrdio nam je Mirza Ališah, Mulahusićev advokat.

- Još nisam zaprimio zvanično rješenje Suda, ali to nije neuobičajena situacija. Pravilo je da se odmah po odluci Suda osumnjičeni pušta na slobodu, tako da čekam da stigne rješenje. Međutim, od njegove porodice i prijatelja dobio sam informaciju da je Mulahusić pušten na slobodu, odnosno da mu nije određen pritvor niti mjere zabrane, tako da je on apsolutno slobodan čovjek - kazao je Ališah. 

Mulahusić je uhapšen u subotu na graničnom prijelazu Bosanski Brod. 

Tužilaštvo BiH, kako je ranije saopćeno iz te pravosudne institucije, za Mulahusića je tražilo pritvor zbog opasnosti od bjekstva jer posjeduje državljanstvo Luksemburga, opasnosti da bi boravkom na slobodi mogao ometati istragu, prikrivati dokaze, te vršiti utjecaj na svjedoke ili saučesnike, kao i ponoviti krivično djelo ili dovršiti započeto.

Iz Tužilaštva BiH je jučer saopćeno da je osumnjičeni pod istragom i da se tereti da je u dužem vremenskom periodu, putem društvenih mreža i interneta, u javnost plasirao uvredljive poruke na nacionalnoj i vjerskoj osnovi, kojima se na najgrublji način vrijeđaju vjerska i nacionalna osjećanja građana u Bosni i Hercegovini, te izrađivao i plasirao različite foto i video montaže kojima se širi nacionalna i vjerska mržnja i netrpeljivost između naroda u BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.