open-navfaktor-logo
search
Saopćilo Tužilaštvo BiH
Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović
AUTOR: Faktor
25.04.2024. u 10:16
get url
text
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je informirano da je u cijelosti potvrđena optužnica Tužilaštva u predmetu protiv advokatice Vasvije Vidović.
- Optužnicom Tužilaštva BiH optužena se tereti da je počinila karivično djelo - sprečavanje dokazivanja. Navode optužnice Tužilaštvo će dokazivati pozivanjem pet svjedoka i prilaganjem 15 materijalnih dokaza - kratko je saopćeno iz Tužilaštva BiH.
Glavni tužilac Tužilaštva BiH Milanko Kajganić je 17. aprila, prilikom izlaganja izvještaja o radu ove institucije pred Visokim sudskim i tužilačkim vijećem BiH, najavio podizanje optužnice protiv Vidović, što se i desilo dan kasnije. 
Tada je saopćeno da se u optužnici navodi da je Vidović 18. decembra prošle godine pristupila u službene prostorije Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu, gdje ju je pozvao osumnjičeni i uhapšeni Ranko Debevec da ga kao advokat zastupa u krivičnom postupku.
- Nakon što joj je omogućeno da komunicira sa osumnjičenim u posebnim prostorijama, bez prisustva policijskih službenika, svjesna svojih protivpravnih radnji, a s ciljem da znatno oteža dokazivanje krivičnih djela u postupku pred Sudom BiH, znajući da mobilni telefoni osumnjičenih trebaju biti privremeno oduzeti po naredbi Suda BiH, omogućila je osumnjičenom da mobilni uređaj ubaci u njenu torbu, te ga na taj način sakrije - navodi se u toj optužnici.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.