open-navfaktor-logo
search
Pisali Nezavisnom odboru
Tužilaštvo KS o opstrukcijama: MUP rasformirao tim za istragu ubistva sarajevskih policajaca u ključnoj fazi
U dopisu koji je Tužilaštvo Kantona Sarajevo uputilo Nezavisnom odboru Skupštine Kantona Sarajevo navodi se da se Ministarstvo unutrašnjih poslova KS oglušilo o naredbu kantonalnih tužiteljica da im se dostave podaci o osumnjičenim za ubistvo policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.
11.11.2021. u 15:30
get url
text

Miroslav Kružik, predsjednik Nezavisnog odbora, kazao je za Faktor da je tačno da su došli dokumenti iz Tužilaštva Kantona Sarajevo i da je upoznat sa sadržajem.

Portal Istraga.ba objavio je sadržaj dopisa upućenom Nezavisnom odboru u kojem glavna kantonalna tužiteljica Sabina Sarajlija navodi kako je "od postupajućih tužiteljica obaviještena o izazovima sa kojima su se susrele u radu na ovom predmetu".

- Između ostalog o rasformiranju istražiteljskog tima u okviru MUP-a KS u ključnoj fazi rada na predmetu, neblagovremenog postupanja po ostalim naredbama Tužilaštva, za koju neefikasnost ne postoje pismeni razlozi u spisu predmeta, nepotpisivanju plana aktivnosti sa SIPA-om od predstavnika MUP-a KS, samoinicijativnom dostavljanju dopune izvještaja od MUP-a, što je učinjeno bez konsultacija sa postupajućim tužiteljicama, koje su smatrale da je takvo postupanje preuranjeno – navodi se u dopisu.

Kako je ranije Faktor pisao, 10 dana MUP KS i policijski komesar Nusret Selimović nisu dostavili informacije o adresama na kojima su trebali biti izvršeni pretresi i zbog čega Tužilaštvo KS nije moglo zatražiti izdavanje sudskih naredbi za pretrese te se kasnilo sa realizacijom policijske akcije.

VEZANI TEKST - Zbog sujete ili straha minirana istraga ubistva sarajevskih policajaca: Zašto je Selimović tražio da Čampara radi predmet

- Prema navodima iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18, od 20.10 2021. godine, koju su sačinile postupajuće tužiteljice, na održanom sastanku dana 20. oktobra 2021. godine, u prostorijama Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo, policijskim službenicima MUP-a KS je naloženo da se hitno pribave podaci koji su neophodni za podnošenje prijedloga za izdavanje naredbe za pretres prema nadležnom Sudu u Sarajevu, te da je realizacija dogovorenih aktivnosti, uz prethodno pribavljene naredbe planirana naredne sedmice - navela je u Informaciji glavna tužiteljica Sarajlija.

Pet dana kasnije, u Tužilaštvu je održan novi sastanak sa službenicima MUP-a KS.

- Iz Službene zabilješke, broj T09 0 KT 0129124 18 od 25.10.2021. godine prizilazi da su na sastanku održanom u prostorijama Tužilaštva KS između predstavnika Tužilaštva i MUP-a KS, postupajuće tužiteljice obaviještene da MUP KS nije pripremio podatke čije je dostavljanje dogovoreno na sastanku održanom dana 20.10.2021. godine. Naloženo im je da se traženi podaci dostave odmah - piše u Informaciji Tužilaštva KS.

VEZANI TEKST - Nezapamćen skandal: Po čijim političkim direktivama radi komesar Selimović i izdaje naredbe Tužilaštvu KS!?

Tri dana kasnije, organiziran je novi sastanak na kojem su tužiteljice obaviještene da "MUP KS nije u mogućnosti da dostavi tačne adrese za lica za koja je potrebno pribaviti naredbu nadležnog suda".

Tražene podatke je, na kraju, 01. novembra 2021. godine, Tužilaštvu KS dostavila Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA), što je, također, navedeno u Informaciji Tužilaštva.

U Informaciji koju su glavnoj tužiteljici Sarajliji dostavile postupajuće tužiteljice Aida Toplaović i Šejla Heljić navodi se da je "policijski komesar u proteklom periodu rasformirao tim koji nam je bio stavljen na raspolaganje za potrebe rada na predmetu, o čemu nismo zvanično obaviještene".

One su, kako navode, više puta od čelnika MUP-a KS tražile da se poveća broj izvršilaca, te da se "razmijene podaci sa ovlaštenim službenim osobama Državne agencije za istrage i zaštitu, koji su određeni za postupanje u ovom predmetu".

- MUP KS nije postupio po zahtjevima Tužilaštva KS - napisale su tužiteljice Topalović i Heljić.

VEZANI TEKST - Tužilaštvo KS o Selimovićevom pressu: Istragu vodimo mi, od MUP-a očekujemo da postupa po našim naredbama

Kada je 4. novembra provedena policijska akcija na Palama i u Istočnom Sarajevu tužiteljice su napisale u informaciji da "iako je naredbom Suda određeno da su izvršioci (akcije, op. a.) ovlaštene službene osobe Državne agencije za istrage i zaštitu, uz asistenciju ovlaštenih službenika MUP-a KS, upoznati smo da plan nije potpisan od rukovodioca MUP-a Kantona Sarajevo".

Kako navodi Istraga.ba, ovo nisu jedine sporne situacije tokom istrage ubistva sarajevskih policajaca.

Postupajuće tužiteljice su zadokumentovale i određene zloupotrebe u vezi s podacima sa aplikacije Sky, čije je razbijanje i dovelo do osumnjičenih ubica Adisa Šehovića i Davora Vujinovića.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.