open-navfaktor-logo
search
Sud BiH
Tužilaštvo prezentiralo kako je došlo do zamjene tipa respiratora koji su nabavljeni preko Srebrene maline
U Sudu Bosne i Hercegovine danas je nastavljeno suđenje premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, dopremijerki i federalnoj ministrici finansija Jelki Milićević, suspendiranom direktoru Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ) Fahrudinu Solaku te vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću.
04.06.2021. u 14:24
get url
text

Radi se o predmetu "Respiratori" gdje se optuženima sudi zbog nabavke kineskih respiratora ACM 812 A za 10,5 miliona KM, koje je za potrebe Federacije BiH u vrijeme pandemije koronavirusa nabavila Srebrena malina.

Suđenje je i danas nastavljeno izvođenjem materijalnih dokaza Tužilaštva BiH koji, kako su naveli tužioci, dokazuju da FUCZ i Srebrena malina nisu u registru veletrgovaca medicinskim sredstvima niti su bili ovlašteni za uvoz te opreme i njeno stavljanje u promet, zatim dokazuju kako je izvršeno plaćanje, te kako je izvršena zamjena tipa respiratora koji su na kraju nabavljeni u odnosu na one za koje je bio potpisan ugovor 3. aprila prošle godine.

VEZANI TEKST - Nastavak suđenja: Milićević dobila informaciju drugačijeg sadržaja, nije bilo rečenice da je sklopljen ugovor

Prezentirane su i neke SMS poruke, te Viber i What's up komunikacija.

Tužilac Mirza Hukeljić podsjetio je da je 3. aprila sklopljen ugovor za nabavku stotinu respiratora HCVE003, te potom prezentirao protokol FUCZ u kojem nije evidentirana ponuda Srebrene maline od 2. aprila za nabavku ovog tipa respiratora, dok je dan kasnije protokolisan prijedlog za izuzeće od primjene Zakona o javnim nabavkama.

Prezentiran je i zapisnik o farmaceutsko-inspekcijskom nadzoru Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, koji je urađen 25. maja prošle godine na zahtjev Tužilaštva BiH, a koji je utvrdio da FUCZ ne posjeduje dozvolu za velepromet medicinskih sredstava, kao da i njihovo skladište, u kojem su bili smješteni respiratori ACM 812 A, nema status carinskog skladišta.

Tužilac Hukeljić je prezentirao i određene dokumente koji, kako je kazao, dokazuju tvrdnju Tužilaštva BiH da je svjesno izvršena zamjena u pogledu tipa respiratora.

Prezentirao je i SMS poruku izvjesnog Edvina Kučukovića upućenu Hasanu Ganibegoviću, koji je bio direktor Ureda premijera Vlade FBiH.

- Molim vas proslijedite ovo premijeru, hoću da mi je savjest čista u ovim teškim vremenima. Teško da možete naći odgovarajuće respiratore u brzom roku. Čuvajte se respiratora koji su trenutno na stanju bilo gdje. Nisu odgovarajući za ovu vrstu tretmana. Pacijenti umiru na ovim respiratorima jer im dođe do rupture pluća usljed nekontrolisanog pritiska. Takvih vam mogu nabaviti 1.000 komada za 7 dana i cijena je oko 9.786 američkih dolara – stajalo je u poruci koju je Ganibegović proslijedio na broj telefona Fadila Novalića.

VEZANI TEKST - Asim Sarajlić o SMS porukama Novalića i Hodžića, evo šta je rekao

- Ovaj dokaz izvodimo na okolnosti upozorenja koje su imali Ganibegović i Novalić o respiratorima koji se mogu naći na tržištu i cijene – ustvrdio je tužilac Hukeljić.

Prigovorila je Vasvija Vidović, advokatica Fadila Novalića, istakavši da se dokaz stavlja u pogrešan kontekst.

Hukeljić je potom izveo nekoliko materijalnih dokaza kojim, tvrdi, dokazuju tvrdnje Tužilaštva BiH da je FUCZ 2. aprila, po dobijanju ponude Srebrene maline, a prije zaključenja ugovora 3. aprila, sačinila fakturu na osnovu koje je Ministarstvo finansija FBiH izvršilo plaćanje 10,5 miliona KM.

Prezentirane su i poruke između brojeva telefona koji koristi Fikret Hodžić i osobe K. M. (Kristian Marić), kao i Marića i Sanje Lekić iz BTL medical Montenegro iz Podgorice.

- Ovim dokazujemo tvrdnju da je 5. aprila Fikret Hodžić znao da ne može isporučiti respiratore HCVE003 – rekao je Hukeljić.

Na suđenju je uslijedilo niz prigovora Mirne Avdibegović, advokatice Fikreta Hodžića, i Vasvije Vidović, na autentičnost, a potom i zakonitost dokaza.

Nakon pauze u suđenju, Hukeljić je, između ostalog, prezentirao i poruke između telefona koje koriste Fikret Hodžić i Marić, te tehničke specifikacije respiratora ACM 812 A iz kojih se, dodao je, vidi da nisu namijenjeni za liječenje pacijenata od COVID-19.

Avdibegović je prigovorila da ne postoji respirator na svijetu za liječenje COVID-19.

VEZANI TEKST - Prikazane poruke Fikreta Hodžića: "Ma brate, nestručni ljudi, gore nego ja, a kupuju opremu"

Tužilaštvo je prikazalo niz poruka i e-mailova, kao i dopis osobe Borna Cicero iz firme Exotrade Rijeka, koji je 5. aprila sa e-mail adrese Marića proslijeđen na e-mail adresu koju koristi Hodžić, a u kojem je napisano kako iz objektivnih razloga nije moguće isporučiti HCVE003 respiratore, te se nudi i model ACM 812 A. Hukeljić je prezentirao i ugovor o posredovanju između Srebrene maline i podgoričke firme BTL medical Montenegro za nabavku ACM 812 A respiratora.

Na kraju je prezentirana i telefonska prepiska između Ganibegovića i Novalića od 13. aprila u kojoj Ganibegović pita kada stižu respiratori, a Novalić odgovara da "avion danas kreće iz Šangaja, vidjet ćemo kada će doći".

Hukeljić je rekao da ove poruke ulažu "na okolnosti znanja premijera kada stižu respiratori".

Suđenje u predmetu "Respiratori" bit će nastavljeno 16. juna.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.