open-navfaktor-logo
search
Vrelo političko ljeto
Tužilaštvo TK nema komentar na snimak Kukića i Kudumovića, čekaju policijski izvještaj o tuči u Banovićima
U Kantonalnom tužilaštvu Tuzlanskog kantona (TK) nemaju komentar objavljen danas u medijima, a na kojem se može čuti kako utemeljitelj PDA Mirsad Kukić, tokom razgovora, navodno sa zastupnikom u Skupštini TK Fadilom Kudmovićem, govori o krivičnom predmetu koji vodi Tužilaštvo TK te o svom eventualnom svjedočenju u tom postupku.
31.07.2023. u 18:00
get url
text
Današnji incident ispred Općine
Današnji incident ispred Općine

VEZANI TEKST - Gutić: Ni Dodik ne radi ovo što radi Kukić; Ikanović iz PDA: Tražimo asistenciju policije za ulazak u prostorije Vijeća

Kada su u pitanju neredi koji su izbili između pristalica načelnika Banovića Bege Gutića iz Stranke demokratske akcije (SDA) i 14 vijećnika nove većine u Općinskom vijeću, koje predvodi Pokret demokratske akcije (PDA), glasnogovornik Tužilaštva TK Admir Arnautović kaže da će policija sačiniti zapisnik o današnjim događajima te će on biti proslijeđen Tužilaštvu.

- Imamo veliki broj prijava odranije vezanih za političke prilike u Banovićima sa obje strane. Trenutno nemamo nikakav komentar vezano za Banoviće. Kada nam policija dostavi izvještaj pokrenut ćemo daljnje procedure - zaključio je Arnautović.

Ispred zgrade Općine Banovići jutros je došlo do incidenta. Fizički su se sukobili vijećnici nove većine koja broji 14 vijećnika i predvodi je PDA, s jedne strane, i pristalice načelnika Bege Gutića iz SDA, s druge strane.

VEZANI TEKST - Bitka za vlast u Banovićima, izbila tuča pred zgradom Općine

Nova većina u Općinskom vijeću Banovići, koju predvodi PDA Mirsada Kukića, na sjednici održanoj 6. jula, usvojila je inicijativu o pokretanju postupka opoziva načelnika općine Bege Gutića. Tada je usvojena i odluka o raspisivanju referenduma, po kojoj će se građani Banovića izjasniti o opozivu načelnika 5. avgusta. Od te sjednice prošlo je više od 20 dana, a odluke koje su donijeli još nisu ovjerene pečatom, stoga ne mogu biti provedene. Gutić i predsjedavajući Općinskog vijeća Robert Lapčević ne priznaju odluke koju je donijela nova većina, a oni traže da im se dodijeli pečat da bi proveli referendum i postupak opoziva.

Nakon sukoba, 14 vijećnika provelo je dan ispred zgrade Općine Banovići, dok su Gutićeve pristalice čuvale ulaz, a ispred njih je bila jedinica specijalne policije.

Tako je bilo do kraja radnog vremena, kada su se svi razišli kućama, ali su najavili ponovni dolazak sutra.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.