open-navfaktor-logo
search
Imaju informacije
Tužilaštvo traži pritvor: Optuženi za zločine u Vlasenici Rade Garić planira bijeg u Rusiju
Tužilaštvo Bosne i Hercegovine zatražilo je od Državnog suda određivanje pritvora za optuženog Radeta Garića zbog kršenja mjera zabrane i osnovane sumnje da nastoji otići u Rusiju, čime bi izbjegao suđenje koje se vodi protiv njega zbog optužbi za zločine počinjene u Vlasenici.
18.03.2021. u 20:49
get url
text

Tužilac Predrag Tomić je tokom obrazloženja zahtjeva kazao kako su uz službenu zabilješku Sudu BiH dostavljene i fotografije koje potvrđuju navode da je optuženi Garić napustio mjesto boravišta, te se susretao sa sumnjivim licem koje je bjekstvom u Rusiju izbjeglo suđenje pred bosanskohercegovačkim pravosuđem.

- Garić se raspitivao kako je došao do Rusije, kako je pribavio lažne dokumente, kako je otišao, živio i šta je radio - ispričao je tužilac, dodajući da je za ovom osobom koja je otišla u Rusiju bila raspisana potjernica.

Tužilaštvo je navelo da je, prema navodima svjedoka čiji identitet nije objavljen, Garić u više navrata kršio mjere zabrane i napuštao mjesto boravišta, te da se sastaje sa uposlenicima policijske stanice, doktorom koji ima privatnu ordinaciju i koji je radio nalaze za odgađanje suđenja, zbog čega smatra da dolazi do odugovlačenja postupka.

- Određivanje mjere pritvora tražimo da se odredi, shodno opasnosti od bjekstva i utjecaja na svjedoke, saučesnike i ucjenjivače - naveo je Tomić.

Zadnje suđenje u ovom predmetu održano je 1. oktobra 2020. godine, a u istom mjesecu Gariću je ukinut pritvor i određena mjera zabrane napuštanja boravišta, kojom mu se ograničava kretanje isključivo na njegov dom, koji smije napustiti samo uz odobrenje Suda ili Tužilaštva BiH.

Branilac Petko Pavlović tražio je da se prijedlog pritvora odbaci kao neosnovan, a da se dostavljeni dokazi označe kao nezakoniti.

- Ne znam odakle bih krenuo, pošto je ovdje nabacano puno činjenica s brda, s dola. Ako je dio priče tačan, Garić treba da je sretan čovjek što ima toliko prijatelja u zdravstvenom, policijskom sektoru, jer ga štite i čine krivično djelo - kazao je Pavlović.

On je dodao da Garić nikada nije napuštao mjesto boravišta bez prethodno dobijene dozvole od strane Suda BiH, a za potrebe, uglavnom, ljekarskih pregleda. Pavlović je prepričao da je lično on otišao Gariću kući i objasnio ozbiljnost mjera i kako da se ponaša.

- Bio je jako srećan što je kod svoje kuće sa porodicom, da me duboko uvjerio, a nisam tako mlad i naivan, da neće prekršiti mjere koje su propisane - kazao je on.

Pavlović je naveo da su fotografije na kojima je Garić fotografisan pribavljene na nezakonit način, zahtijevajući da ih Sud ne uzima kao relevantne dokaze. On je dodao kako smatra da poznaju svjedoka kojeg je pomenulo Tužilaštvo, i koji na društvenim mrežama prijeti Gariću i njegovoj porodici i da mu se ne treba vjerovati.

Tužilac Tomić je kazao da svjedok nije ista osoba koja je fotografisala Garića i dostavila fotografije Tužilaštvu na uvid.

Garić je optužen za progon Bošnjaka iz Srebrenice u julu 1995. godine. On je, kao nekadašnji komandir Interventnog voda pri Vlaseničkoj brigadi Vojske Reublike Srpske (VRS), optužen i za progon stanovništva u Vlasenici – ubistvima, mučenjem, silovanjem, prisilnim nestancima te nanošenjem fizičkih i psihičkih povreda 1992. godine.

Sud će odluku o prijedlogu Tužilaštva BiH donijeti u zakonom predviđenom roku.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.