open-navfaktor-logo
search
Mujo se "zaletio"
Tužilaštvo USK o "migrantu ubici": Zločin se nije desio ni u Grčkoj, nećemo provoditi istragu
Komesar MUP-a USK Mujo Koričić je u intervjuu na RTVUSK, govoreći o krivičnim djelima koja se stavljaju na teret migrantima, rekao da je nedavno u Bihaću uhapšen migrant za kojeg su "kasnije utvrdili, znači utvrdili, nekakvim svojim vezama, kontaktima, da je on osumnjičeni za peterostruko ubistvo u sukobu migranata u Makedoniji“
31.10.2018. u 17:07
get url
text

Nakon što je nedavno komesar MUP-a Unsko-sanskog kantona Mujo Koričić izjavio da je u Bihaću uhapšen migrant za kojeg tvrdi da je osumnjičen za peterostruko ubistvo u Makedoniji, a MUP Makedonije to ubrzo demantovao, jučer je iz policije stiglo saopćenje u kojem se navodi da "se taj slučaj najvjerovatnije dogodio u Grčkoj, a ne u Makedoniji".

Međutim, iz Tužilaštva USK zvanično je saopćeno da je izvršenim provjerama utvrđeno da takav slučaj nije zabilježen ni u toj evropskoj zemlji.

- U vezi pisanja medija o migrantu iz Afganistana koji je navodno ubio petoro ljudi u sukobu migranata u Makedoniji i koji je lišen slobode u Bihaću, u cilju upoznavanja javnosti, nakon izvršenih provjera kroz službene evidencije, Kantonalno tužilaštvo USK Bihać iznosi sljedeće:

Ovo Tužilaštvo je dana 28.08.2018. godine zaprimilo prijavu da je u privremenom migrantskom kampu "Borići" u Bihaću, lice inicijala H. A. prepoznato kao lice koje je učestvovalo u ubistvu jednog migranta na granici Grčke i Makedonije.

Temeljem ovakvih navoda, putem NCB Interpola Sarajevo zatraženo je da se izvrše provjere kod Interpola Grčke i Interpola Makedonije o konkretnom događaju. O strane Interpola Makedonije zaprimljena je obavijest da slučaj ubistva migranta nije evidentiran na teritoriji ove države. Interpol Grčke se izjasnio da su njihovi policijski organi istraživali slučaj ubistva migranta iz Pakistana koji se desio na njihovoj teritoriji u julu 2018. godine, ali da je upoređivanjem biometrijskih podataka lica H. A. koje je lišeno slobode u Bihaću utvrđeno da isti nije povezan s ovim događajem.

Nakon izvršenih provjera, obzirom da nisu postojali osnovi sumnje da je H. A. počinilo djelo zbog kojeg je prijavljeno, ovo Tužilaštvo je u ovom predmetu donijelo odluku da se istraga neće provoditi -navodi se u saopćenju bihaćkog Tužilaštva.

Podsjećamo, Koričić je u intervjuu na RTVUSK, govoreći o krivičnim djelima koja se stavljaju na teret migrantima, rekao da je prije petnaestak dana na košarkaškom igralištu u Borićima, Bihać, uhapšen migrant za kojeg su "kasnije utvrdili, znači utvrdili, nekakvim svojim vezama, kontaktima, da je on osumnjičeni za peterostruko ubistvo u sukobu migranata u Makedoniji“.

Nakon što je MUP Makedonije odmah demantirao ove navode, iz Ureda komesara su saopćili da su policiju o navodnim ubistvima obavijestili migranti, te da se ono "vjerovatno dogodilo na teritoriji Grčke".

U saopćenju se navodi da je 28. augusta Policijskoj stanici Bihać prijavljeno da je došlo do međusobnog sukoba između više migranata koji su smješteni u Đačkom domu Borići. Tada se grupa migranata potukla sa migrantom A. H. (1996) iz Pakistana, za kojeg su kasnije u razgovoru ustvrdili da je bio dio grupe koja je učestvovala u višestrukom ubistvu. Također, kazali su da su lično svjedočili tim ubistvima koja su se navodno desila "negdje između grčko-makedonske granice".

Po svemu sudeći, radilo se o lažnom svjedočenju migranata, koji su namjerno pokušali inkriminirati A. H., dok se novoizabrani komesar MUP-a USK najblaže rečeno "malo zaletio". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.