open-navfaktor-logo
search
Otkopavanje u toku
Tuzla: Deponija opasnih materija ima površinu do 1.000 metara kvadratnih
U krugu nekadašnje industrijske zone Tuzla, tačnije u krugu nekadašnjih fabrika "Hlor alkalnog kombinata" HAK 1 i HAK 2, počela su otkopavanje deponije kruksa, čije je površina između 800 i 1.000 metara kvadratnih.
17.05.2021. u 11:13
get url
text
Deponija kruksa u krugu nekadašnjeg HAK-a
Deponija kruksa u krugu nekadašnjeg HAK-a

Kruks je otpad koji je nastajao u procesu proizvodnje TDI-ja, sirovine koja se koristila za proizvodnju poliuretana u ugašenom HAK-u 2.

- To je veoma toksičan otpad, koji u sebi sadrži spojeve hlora. Potencijalno radi se o hiljadama tona. Kruks je trebalo spaljivati u pećima, a nakon njihovog kvara, on je deponovan na nepropisan način. Sve se dešavalo do 1986. godine u pogonima HAK-a - kaže ministar prostornog uređenja i zaštite okolice TK Zvjezdan Karadžin.

Tokom početnog iskopavanja deponije kruksa bit će rađene inženjersko-geološke karte, deponija će ponovno biti zatrpana jer predstavlja potencijalnu opasnost.

- Uzorke smo poslali u Hrvatsku, a dat ćemo ih i lokalnim firmama. Ako kruks sadrži količinu hlora koja nije opasna, možemo ga spaliti u Cementari u Lukavcu. Ako je sedržina hlora veća, onda ćemo je pokušati neutralizirati do te mjere da se može spaliti. Treći metod je da dodavanjem aditiva taj materijal učinimo potpuno neopasnim, a četvrti metod je najskuplji da opasan otpad izvezemo i spalimo u inostranstvu što bi moglo koštati milione maraka - zaključio je Karadžin.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.