open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
Tuzlak optužen zbog ozbiljnih prijetnji Wigemarku i Gordani Tadić
Podignuta je optužnica za ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom i napad na službenu osobu institucija BiH u vršenju poslova sigurnosti, saopćilo je Tužilaštvo BiH.
16.09.2020. u 13:11
get url
text

Optužnica se, kako navode, odnosi na prijetnje napadom na život i sigurnost nekadašnjeg šefa Misije EU-a u BiH Lars-Gunnara Wigemarka i glavne tužiteljice BiH Gordane Tadić.

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju, podigao je optužnicu protiv Ranka Petrovića iz Tuzle, rođenog 1990. godine u Tuzli.

Optuženi se tereti da je, tokom marta 2019. godine, putem izjava na internet portalu, sa internet adrese koju je koristio, uputio ozbiljne prijetnje za život osobe pod međunarodnom pravnom zaštitom, šefa Misije EU-a u BiH Lars-Gunnara Wigemarka, kao i da je uputio ozbiljne prijetnje glavnoj tužiteljici Gordani Tadić, koja predstavlja i rukovodi Tužilaštvom BiH i nalazi se pod 24-satnom policijskom zaštitom, pozivajući na njeno ubistvo, što je kod navedenih izazvalo ozbiljan strah i uznemirenost, kao i uznemirenje javnosti, saopćilo je Tužilaštvo.

- Optuženi se tereti da je ugrozio osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom, ozbiljnom prijetnjom da će napasti na njen život kao i ozbiljno prijetio da će napasti službenu osobu u institucijama Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo "ugrožavanje osoba pod međunarodnopravnom zaštitom" iz člana 192. i "napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinitelja krivičnog djela" iz člana 241b. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH, saopćilo je Tužilaštvo BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.