open-navfaktor-logo
search
"Ništa Srbi, Hrvati, Bošnjaci"
Tviteraš Dodik o najvi Kruga 99: Druželjubiv sam, pozdravljam okupljanje sarajevske intelektualne, ali...
AUTOR: Faktor
24.06.2024. u 11:06
get url
text
Milorad Dodik
Milorad Dodik
Na jučerašnjoj sesiji Kruga 99 je najavljeno održavanje konvencije nevladinih organizacija, predstavnika akademske zajednice i državotvornih političkih stranaka pod sloganom "Bosna je naša - Bosanska!" u Sarajevu, 4. jula 2024. "da se na transparentan i patriotski način iskaže otpor daljnjem urušavanju države BiH".
Nije jasno koje su to nevladine organizacije, političke stranke, ni koji su to predstavnici akademske zajednice koji će u ovome učestvovati, ali je Milorad Dodik, predsjednik entiteta RS i SNSD-a, vidio priliku da i ovo prokomentira i poruči da je BiH "nemoguća". 
- Iznenadio sam se informacijom da je sarajevski intelektualni krug odlučio da prekine zavjet šutnje, da su smogli snage da organizuju konvenciju "koja će biti u znaku odlučnosti, jasnih vizija i političkih opredjeljenja i prema domaćoj i internacionalnoj javnosti, i prema unutarpolitičkim i vanjskopolitičkim akterima".
Znači poručit će da je dosta stranog intervencionizma, mešetarenja stranih ambasadora, nametanja, suspendovanja institucija od strane nelegitimnih pojedinaca, neustavnog djelovanja, urušavanja sistema odlučivanja. Založit će se za poštovanje Ustava i Dejtonske strukture BiH, jednakih prava Srba, Bošnjaka, Hrvata. Pohvalno.
Ili neće biti ništa od toga. Sigurno neće biti ništa od toga. Druželjubiv sam čovjek, volim kada se ljudi okupljaju, debatuju, razmjenjuju misli. Pozdravljam najavljeno druženje sarajevske intelektualne elite zato što će ono biti još jedno veliko svjedočanstvo besmisla BiH. "Bosna je naša - bosanska", najavljuju intelektualci.
Ništa Srbi, ništa Hrvati, a boga mi ništa ni Bošnjaci. Samo Bosanci. Ako je vjerovati Ustavu, BiH pripada Srbima, Hrvatima, Bošnjacima i ostalima, u koje spadaju i Bosanci. Sarajevski intelektualci, izgleda, smatraju da BiH nije ni srpska, ni hrvatska, a boga mi ni bošnjačka, već ostalih.
Gospodo, bosanski može biti lonac, možda kafa u nekim kafićima centralne BiH, ali Bosna i Hercegovina može biti definisana samo kao zajednička država tri konstitutivna naroda: Srba, Hrvata i Bošnjaka, prema Dejtonskom mirovnom sporazumu.
Čisto da znate, da se ne mučite da promišljate. Ali dobro je da ste skinuli masku. Dobro je da ste javno rekli ono što 30 godina mislite, da je BiH samo bošnjačka i da su Srbi i Hrvati za vas strano tijelo. Dobro je da svi vide ko razvaljuje BiH. Dugo vam je trebalo, ali nikada nije kasno - rezimirao je Milorad Dodik na mreži X (Twitter).
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.