open-navfaktor-logo
search
Oboreno više rekorda
U Banjoj Luci 2022. godina bila najtoplija od kada se rade mjerenja
Prošla 2022. godina bila je najtoplija u Banjoj Luci od kad se rade mjerenja, uz srednju temperaturu od 13,5 stepeni Celzijusa, podaci su Hidrometeorološkog zavoda RS-a.
04.01.2023. u 13:41
get url
text

To je 2,1 stepen toplije od prosjeka za period od 1961. do 2021. godine.

Iz Hidrometeorološkog zavoda RS-a su istakli da je tokom prošle godine oboreno više temperaturnih rekorda, a u Banjoj Luci su juni i decembar bili najtopliji od kad se rade mjerenja, dok je maj bio drugi najtopliji.

U novembru je izmjeren 29,1 stepen Celzijusov i to je najviša temperatura zraka izmjerena u tom mjesecu u ovom gradu, a ujedno i novi rekord za maksimalnu temperaturu za novembar za cijelu BiH.

Prema podacima HMZ RS-a, tokom godine zabilježeno je 70 dana sa temperaturom iznad 30 stepeni Celzijusa, odnosno tropskih dana.

Prosječan broj tropskih dana za Banju Luku iznosi 36.

Prema podacima HMZ RS-a, tokom cijele godine nije zabilježen nijedan ledeni dan, odnosno dan sa maksimalnom temperaturom ispod nula stepeni.

- Prosječan broj tropskih dana za Banju Luku za cijelu godinu iznosi 16, a od 1961. nije se desilo da ne bude ledenih dana tokom cijele godine - naglašavaju iz ove ustanove.

Dodaju da je u Banjoj Luci bilo i sušno tokom većeg dijela godine, te da je samo u septembru, novembru i decembru bilo jačih padavina.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.