open-navfaktor-logo
search
Iz tri zemlje
U BiH naredne sedmice dolazi blizu 250 vojnika rezervnih snaga EUFOR-a
AUTOR: Autor: Anadolija
03.04.2024. u 15:02
get url
text
EUFOR
EUFOR
EUFOR je snažan i sposoban partner Bosne i Hercegovine i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja, kazao je komandant snaga Evropske unije u Bosni i Hercegovini (EUFOR) generalmajor Laszlo Sticz.
U Butmiru je danas održana konferencija za novinare kojoj su osim Sticza prisustvovali ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez, zamjenik ministra odbrane Slaven Galić i brigadni general Tomo Kolenda, a glavna tema je bila raspoređivanje snaga strateške rezerve EUFOR-a u BiH.
Sticz je naglasio da EUFOR predstavlja efikasnu i funkcionalnu kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija koje imaju na raspolaganju rezervne snage koje mogu pozvati u slučaju potrebe.
- Ove rezervne snage mogu se integrirati na postojeće EUFOR snage na području Bosne i Hercegovine vrlo brzo. Veći broj zemalja članica Evropske unije su dale svoje snage u sastav ovih rezervnih snaga. Ove rezervne snage se redovno raspoređuju u BiH u svrhu obuke za upoznavanje sa Bosnom i Hercegovinom i procedurama koje mi provodimo u EUFOR-u, tako da bi bile u stanju jako brzo da se integrišu u snage EUFOR-a i izvrše zadatke koji im se dodjele. Sve ovo je razlog da bismo osigurali da se u BiH kontinuirano održava sigurno okruženje. Francuske snage iz sastava strateških rezervnih snaga EUFOR-a bit će raspoređene u BiH sljedeće sedmice i ostat će ovdje mjesec dana. Zajedno sa trupama iz Rumunije i Italije bit će pod komandom EUFOR-a i činit će multinacionalni element veličine jednog bataljona - rekao je Sticz.
Istakao je da će za ovu vježbu biti na raspolaganju blizu 250 vojnika.
- Proces raspoređivanja snaga predstavlja jedan dio njihovog uvježbavanja. Raspoređivanje ovih strateških rezervnih snaga pokazuje predanost EUFOR-a i EU Bosni i Hercegovini. Tokom boravka u Bosni i Hercegovini ove strateške rezervne snage će izvoditi obuku i patrolirati zajedno sa snagama EUFOR-a što će omogućiti EUFOR-u da uvježbava efikasnu integraciju strateških rezervnih snaga u strukturu snaga EUFOR-a. Oni će se također obučavati zajedno sa EUFOR-om ali i sa pripadnicima Oružanih snaga BiH. Na ovaj način će se dalje unaprijediti saradnja između EUFOR-a i Oružanih snaga BiH. EUFOR je snažan, sposoban i vjerodostojan partner Bosne i Hercegovine i ostaje posvećen pružanju podrške vlastima BiH u održavanju sigurnog i stabilnog okruženja - kazao je Sticz.
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Helez naglasio je da EUFOR ima vrlo važnu ulogu u Bosni i Hercegovini.
- Zadatak njihove misije je da bude podrška vlastima u BiH u održavanju sigurnosti i stabilnosti. Danas smo ovdje da najavimo zajedničku obuku pripadnika Oružanih snaga BiH i EUFOR-a čija je svrha priprema za predstojeću vježbu 'Kombinovani odgovor'. Ovo je izvrsna prilika da se naše Oružane snage obučavaju i učestvuju u vježbi sa snagama EU-a. Privremeno će biti ojačan sastav EUFOR-a tako što će im se pridružiti rezervni sastavi iz Francuske, Italije i Rumunije koje su trenutno u pripravnosti. Svrha vježbe je da provjeri i pokaže sposobnost EUFOR-a da brzo osigura pojačanje i rasporedi snage kako bi mogao garantovati sigurnost i stabilnost - rekao je Helez.
Istakao je da je EUFOR u potpunosti opredjeljen za pružanje pomoći Bosni i Hercegovini i ostaje jedan od ključnih aktera u osiguravanju mira i stabilnog okruženja u BiH.
- Obavještavam javnost u BiH da u danima pred samu vježbu građani mogu očekivati pojačano kretanje trupa i prevoz opreme rezervnih snaga EUFOR-a pri dolasku u Bosnu i Hercegovinu - kazao je Helez.
Na pitanje novinara da li se ova vježba može dovesti u vezu sa trenutnom sigurnosnom situacijom u Bosni i Hercegovini, Sticz je kazao da je ova aktivnost ranije planirana.
- Kao što sam već rekao, EUFOR predstavlja efikasnu i dobru kombinaciju snaga raspoređenih u području operacija i rezervnih snaga. Da bi bili efikasni, moramo svake godine da provodimo obuke. Tu se provode različite aktivnosti uvježbavanja i obuke za rezervne snage koje nam se pridružuju. Ovo su aktivnosti koje provodimo svake godine, a razlog je da kažemo sebi i svima ostalima da smo spremni i sposobni da izvršimo zadatak i pružimo sigurno i stabilno okruženje. Ukratko rečeno, ovo je ranije planirana aktivnost - rekao je.
Vijeće sigurnosti Ujedinjenih nacija (UN) u novembru 2023. godine mandat EUFOR-a u Bosni i Hercegovini produžilo je na godinu dana. Odluka je donesena jednoglasno, odnosno svih 15 članica Vijeća sigurnosti podržalo je produženje misije EUFOR-a u Bosni i Hercegovini.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.