open-navfaktor-logo
search
Očuvanje tradicije NOR-a
U Bugojnu obilježen 27. juli - Dan ustanka naroda BiH protiv fašizma
Predstavnici Udruženja antifašista i boraca narodnooslobodilačkog rata (UABNOR) i Udruženja "Josip Broz Tito“ iz Bugojna odali su počast i položili cvijeće na spomenik ispred gimnazije, i biste narodnih heroja Stipe Đereka, Mahmuta Bušatlije i Vojina Paleksića u tome gradu. 
27.07.2020. u 12:48
get url
text

Na taj način, obilježili su 27. juli, Dan ustanka naroda Bosne i Hercegovine protiv fašizma, te ukazali na važnost očuvanja tradicije NOR-a za sadašnje i buduće generacije.   

- Komunistička partija Jugoslavije je na današnji dan 1941., pozvala sve narode i narodnosti u BiH na ustanak protiv fašističkog okupatora i domaćih izdajnika. Danas podsjećamo na tu činjenicu, s nadom da se taj dio bh. istorije nikada neće zaboraviti - kazao je predsjednik Društva "Josip  Broz Tito“ i aktivni član UABNOR-a u Bugojnu Viktor Dundović.

Dodaje kako, zahvaljujući djelovanju ova dva udruženja, Bugojno u punom smislu riječi baštini tradiciju NOR-a, i obilježava sve važnije datume iz Drugog svjetskog rata.

- Dosljedno slijedimo puteve koje su 1941. udarili oni koji su se borili za oslobođenje od fašista. Inače, godinu ranije u Pršljanima kod Bugojna održan je prvi i najveći predratni skup komunista u BiH, o čemu svjedoči knjiga štampana tim povodom. Ove godine uspjeli smo pripremiti prošireno, drugo izdanje te knjige, koja će biti promovirana u septembru - naglasio je.  

Ističe kako je Bugojno oslobođeno od fašista 1944., i da je od jeseni iste godine do proljeća 1945. u naselju Kopčić postojala i vazduhoplovna baza partizanskih jedinica.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.