open-navfaktor-logo
search
Krizni štab FBiH
U Federaciji na snazi restriktivnije mjere, omikron se brzo širi, sve više oboljelih
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva zbog ubrzanog širenja omikrona, donio je nove restriktivne mjere, a koje se odnose na dozvoljeni broj okupljanja u zatvorenom i otvorenom prostoru. Stanovništvo je pozvano na poštivanje mjera, nošenje maski i na otvorenom, izbjegavanje gužvi.
11.01.2022. u 12:36
get url
text

- Današnja situacija je vrlo ozbiljna. Krizni štab apeluje na sve da provode mjere koje su duže vrijeme na snazi. Ova ozbiljna situacija vuče i nove mjere, dolazi do određenih restrikcija, odnose se na okupljanja u zatvorenom prostoru sa 50 na 30 osoba, ukoliko rade VPT (vakcinisan, prebolio, testiran), mogu imati i 60 ljudi. Broj ljudi na otvorenom maksimalno je 100, ukoliko se primjenjuje VPT, može da bude i do 200 ljudi. Okupljanje većeg broja nije dozvoljeno - rekao je Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva, na današnjoj konferenciji za novinare u Sarajevu.

Kaže da u kinima, pozorištima, kongresnim salama, može biti maksimalno 100 ljudi.

- Ostavili smo taj segment društava da može funkcionirati. Trajanje VPT, ukoliko ste preboljeli, test vrijedi četiri mjeseca, a ne kao do sada šest mjesci, antigen test vrijedi 24 sata, ranije je vrijedio više. A PCR test sa 72 vrijedit će na 48 stati. Ukoliko ste minimalno vakcinisani sa dvije doze, test vrijedi šest mjeseci, a sa tri doze, test vrijedi devet mjeseci. Najbolja zaštita od omikrona je treća doza i to tri mjeseca od momenta kada se primi - objašnjava Čerkez. 

Kaže da je sitacija sa koronavirusom usložnjena jer je u tri sedmice broj oboljelih sa 2.200 skočio na 7.200. Ukazuje da je povećana smrtnost za 29 posto.

- Očekuje se dalji porast oboljelih. Apelujemo na sve ljude da se drže mjera i da izbjegavaju prijevoz gradskim saobraćajem, sve gužve, bespotrebna okupljanja. Apelujemo na svo stanovništvo da nose maske i na otvorenom kako bismo usporili ovaj brzi rast oboljelih, teško će ga biti prekinuti. Virus omikron se jako brzo širi, brže nego delta - rekao je Čerkez.

Kaže kako će se zatražiti pojačan rad inspekcija na punktovima za vakcinaciju, laboratorijama.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.