Počela je sezona berbe trešanja u Hercegovini. Ovogodišnja cijena nikad veća.
Kilogram prvih trešanja koštao je 20 maraka, a ovih dana cijena je nekoliko maraka niža.
U voćnjaku Danila Škere, u trebinjskom naselju Pridvorci, očekivani rod trešanja na oko 400 stabala je oko četiri tone.
Kada se uporedi trud i rad koji se uloži, tome još doda i posao oko berbe, problem sa pronalaskom berača, Danilo kaže, da je i cijena zadovoljavajuća.
- Mjesec dana traje berba, razmišljao sam da dam oglas u medije da tražim radnike. Nudim solidnu cijenu od osamdeset feniga po kilogramu, dnevno se može zaraditi do 80 maraka - navodi Škero za
RTRS.U voćnjaku posla ima cijele godine.
Da bi imali dobar rod i sačuvali kvalitet, od proljeća do jeseni provode dnevno i po 12 sati.
Voćnjak je zasadio na inicijativu sina.
- Zahvaljujući mom sinu, on je bio inicijator, ja protivnik, tako da je sve njegov plod. Ovo je izuzetna sorta "patuljaste trešnje", koja u punom rodu rađa do 15 kilograma. Već treću godinu ubiremo plodove - dodaje Škero.
Da su trešnje najslađe voće, potvrđuje Danilova unuka Lana Škero, koja pomaže oko berbe.
- Volim trešnje, posebno što znam koliko je ljubavi deda uložio u njih, još su mi slađe - ističe djevojčica.
Јedini je na ovim prostorima koji pravi rakiju od trešanja. Da je svaki trud isplativ dokaz su i medalje.
Na nedavnom festivalu rakija u Novoj Crnji dobio je najveća priznanja za rakiju od trešanja, koja bi se uskoro