open-navfaktor-logo
search
Nevjerovatne sudbine
U Jablanici otvorena izložba "Sarajevski maloljetni borci"
U muzeju "Bitka za ranjenike na Neretvi" u Jablanici jučer je otvorena izložba pod nazivom "Sarajevski maloljetni borci", autora i kustosa za muzejske zbirke Fonda Memorijala Katona Sarajevo, Azema Heljića.
11.09.2023. u 07:56
get url
text

Ova izložba posvećena je fenomenu maloljetnih dobrovoljaca, branitelja, boraca i borkinja, koji su napustili školske klupe kako bi se pridružili linijama odbrane svoga grada i države Bosne i Hercegovine.

Na početku događaja, prisutnima se obratio Hamdija Hasanović ispred Fonda memorijala Kantona Sarajevo. Nakon toga, direktorica muzeja "Bitka za ranjenike na Neretvi" Jablanica, Belma Halilhodžić, srdačno je pozdravila prisutne i izrazila svoje zadovoljstvo što su svi zajedno prisustvovali otvorenju ove važne izložbe.

Surova stvarnost agresije

Izložba kroz 28 panela, kako kaže njen autor prenosi snažnu poruku o hrabrosti i odlučnosti mladih ljudi, istovremeno pružajući dubok uvid u okolnosti surove agresije.

- Fotografije maloljetnih boraca detaljno su opisane mjestom i vremenom nastanka, ali i njihovim vlastitim riječima, što daje dublji kontekst ovim nevjerovatnim sudbinama. Izložba je pripremljena s pažljivo odabranom metodologijom kako bi posjetiocima pružila cjelovit uvid u događaje. Paneli su postavljeni na način koji široj publici omogućava bolje razumijevanje konteksta i surove stvarnosti agresije. Tekstovi ilustruju surovu stvarnost agresije i teške izazove, dok fotografije donose sliku mladosti, ljepote, hrabrosti i odlučnosti, pružajući nam emotivnu i autentičnu perspektivu - rekao je Heljić.

Kroz prikazivanje sudbine ovih mladih ljudi, koji su se, kao i mnogi njihovi vršnjaci, suočili s neviđenim izazovima i pokazali hrabrost i predanost, izložba potiče na razmišljanje o vrijednosti hrabrosti, odlučnosti i herojstva. Također, pruža platformu za razumijevanje historijskog konteksta i složenosti rata u Bosni i Hercegovini, istovremeno doprinoseći širenju svijesti o važnosti hrabrosti, istine i mira.

Heljić kaže kako izložba "Sarajevski maloljetni borci" predstavlja značajnu inicijativu koja spaja kulturu sjećanja, obrazovanje i emocionalnu povezanost. Također naglašava važnost borbe za demokratiju i ljudska prava, koje su zajednička nit koja povezuje različite generacije u Bosni i Hercegovini.

Predani idealima borbe za pravdu

- Maloljetni borci iz Sarajeva, slično kao i njihovi vršnjaci iz drugih dijelova međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, suočili su se s izazovima i rizicima rata, ali su ostali predani idealima borbe za pravdu, jednakost i slobodu. Njihov doprinos u obrani demokratskih vrijednosti i ljudskih prava tokom odbrambeno-oslobodilačkog rata 1992. - 1995. godina svjedoči o borbi protiv tiranije i agresije - kazao je Heljić.

Kratko predavanje na otvorenju izložbe održao je predsjednik Udruženja boraca - Maloljetni dobrovoljci odbrambeno-oslobodilačkog rata 92-95 Kantona Sarajevo, Rusmir Piralić.

Nakon predavanja, prisutnima se obratio sekretar Udruženja maloljetnih boraca HNK, Moamer Selimić.

Izložba "Sarajevski maloljetni borci" koja je se održava u okviru manifestacije "Odbrana BiH - Igman 2023" bit će otvorena za posjetioce do 14. septembra 2023. godine, pružajući im priliku da dublje razmisle o hrabrosti, odlučnosti i herojstvu, te da se bolje upoznaju s historijskim kontekstom i izazovima s kojima se Bosna i Hercegovina suočavala tokom agresije, saopćio je Fond memorijala Kantona Sarajevo.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.