open-navfaktor-logo
search
U ViK-u bez komentara danas
U jednom dijelu Sarajeva građani moraju plaćati proviziju uz račune za vodu, u drugom ne moraju!?
Na Alipašinom Polju stanari dobili račune na kojima stoji da ne moraju plaćati proviziju, a u naselju Breka na računima za vodu stoji da se provizija plaća
AUTOR: E. D.-Š.
10.06.2024. u 21:43
get url
text
Račun korisnika koji živi na Alipašinu i račun korisnika sa Breke
Račun korisnika koji živi na Alipašinu i račun korisnika sa Breke
FOTO: Faktor
Ovih dana stanovnici Sarajeva ponovo su zbunjeni dobijenim računima za vodu. U jednom dijelu grada poput Alipašinog Polja, građani su dobili majske račune na čijoj poleđini piše kako se račun može platiti u poštama i jednom broju banaka, bez provizije, dok u drugom dijelu grada kao što je Breka, na majskim računima stoji da se plaćaju uz proviziju.
Stanovnici Breke moraju platiti proviziju
Pojašnjenje smo potražili od direktora Vodovoda i kanalizacije Rusmira Salića da li se računi plaćaju bez provizije ili sa provizijom, ali odgovore do završetak ovog teksta nismo dobili.
Kod plaćanja aprilskih računa za vodu stanovnici Sarajeva su bili prisiljeni da u poštama daju 1,50 KM provizije jer je Kantonalno javno komunalno preduzeće Vodovod i kanalizacija bez da o tome javno obavijesti stanovništvo, prestalo sa plaćenjem provizije JP BH pošta.
Na tadašnji upit Faktora naveli su kako "Zbog teške finansijske situacije u kojoj se nalazi KJKP Vodovod i kanalizacija d.o.o. Sarajevo, preduzeće više nije moglo nastaviti sa plaćanjem provizije JP BH Pošta u ime svojih korisnika jer ovi troškovi dodatno ugrožavaju redovno poslovanje".
- Zbog navedenih razloga od 01. maja 2024. godine plaćanje troškova provizije snose naši korisnici, a prema važećem cjenovniku JP BH Pošta. Preduzeće nažalost ne može otvoriti blagajne tako da korisnici ne mogu vršiti plaćanje računa bez provizije - odgovoreno nam je iz ovog preduzeća.
Na Alipašinom Polju stigli su računi sa naznakom "bez plaćanja provizije"
Dakle, građanima nije bila ostavljena mogućnost da plaćaju račune bez provizije.
Ovakvom postupku se javno usprotivio Bojan Bošnjak, ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša, nazvavši takav potez KJKP Vodovod i kanalizacija nepromišljenim i kako će na sve načine tražiti da se promijeni.
Do danas ministar Bošnjak nije obavijestio javnost da li će građani i dalje plaćati proviziju ili neće? 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.