open-navfaktor-logo
search
Zagađen zrak
U Kantonu Sarajevo proglašena epizoda "Upozorenje", uz primjenu interventnih mjera
Zbog značajnog rasta koncentracija zagađujućih materija u zraku i njihovog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, kao i prognoziranih vremenskih prilika koje pogoduju lošem kvalitetu zraka, danas je u Kantonu Sarajevo proglašena epizoda "Upozorenje", uz primjenu interventnih mjera.
13.02.2023. u 15:06
get url
text

Prosječne dnevne koncentracije PM10 čestica u zraku preko 150 µg/m3 zabilježene su na svim mjernim mjestima, osim na Vijećnici gdje je zrak čist.

Najviše izmjerene vrijednosti ovog polutanta za prethodna 24 sata evidentirane na području Ilijaša, gdje su prekoračene i granične vrijednosti sumpordioksida (SO2). Povećane koncentracije S02 na području ove općine, povremeno evidentirane i u protekla tri dana, su posljedica "daljinskog transporta" tog polutanta iz pravca sjevera, te se kao uzrok smatra emisija iz dimnjaka Termoelektrane Kakanj, o čemu su pravovremeno obaviještene nadležne federalne institucije.

Povećane koncentracije ovog polutanta u zraku, a posebno u kombinaciji sa drugim zagađujućim materijama mogu izazvati ozbiljne zdravstvene probleme.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, sumpor-dioksid znatno pogoršava astmu i hronični bronhitis, uzrokuje pogoršanje srčanih oboljenja, a može izazvati i teža oboljenja. Najosjetljivije kategorije su osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima, te starije osobe, djeca i trudnice.

- Preporuke za stanovništvo u svim zonama zagađenja su, kako za rizične skupine, tako i za zdravu populaciju, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum i koliko mogućnosti dozvoljavaju da borave na čistom zraku na obližnjim planinama. Pri eventualnom boravku na otvorenom treba koristiti zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski, kako bi se djelimično ublažio štetni uticaj lebdećih čestica i čađi. Ne preporučuje se vježbanje i trčanje na otvorenom jer se na taj način, zbog dubokog disanja, veće količine zračnih polutanata unose u pluća. Posebno je važno da ograniče kretanje na otvorenom visokorizične grupe stanovništva - naglašavaju iz Zavoda.

U cilju smanjenja izlaganja stanovništva štetnim materijama, tokom epizode "Upozorenje" zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru.

Također se zabranjuje i izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom.

Obaveza je svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu za minimalno tri stepena.

Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja s Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20 posto.

Zabranjuje se i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića.

Na području općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo zabranjuje se kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i kretanje teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju.

Nalaže se i primjena tzv. "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta od komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, te na najmanje 40 posto najprometnijih lokalnih cesta.

Navedene mjere stupile su na snagu Naredbom o proglašenju epizode "Upozorenje" koju je donijelo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na prijedlog Stručnog tijela.

Iz Ministarstva pozivaju sve obveznike primjene Plana interventnih mjera da promptno djeluju kako bi se trendovi zagađenja smanjili.

U uvjetima prekomjerne zagađenosti zraka, posebno treba voditi računa da se ne doprinosi narušavanju kvaliteta zraka neodgovarajućim metodama grijanja stambenih objekata, odnosno da se ne koriste plastika ili drugi otpad, te mokra drva za loženje.

Apelira se na stanovništvo da reducira korištenje motornih vozila, koliko je to moguće, jer je i saobraćaj u urbanom prostoru jedan od glavnih zagađivača zraka, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.