open-navfaktor-logo
search
Zbunjujuće
U konkursima ADSBiH objašnjeno šta ne treba dostavljati, ali ne i koji dokument dokazuje radno iskustvo
Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine u javnim konkursima za zapošljavanje u državnoj službi navodi niz stavki koje se tiču nedokazivanja radnog iskustva, ali ni u jednoj rečenici konkursa ne piše kako osoba koja želi da se prijavi na konkurs može dokazati svoje radno iskustvo, što je za one koji žele aplicirati za posao prilično zbunjujuće.
19.07.2020. u 07:54
get url
text

U javnim konkursima ADSBiH se, između ostalog, navodi da je prilikom konkurisanja potrebno dostaviti "potvrde ili uvjerenja kao dokaza o traženoj vrsti radnog iskustva", međutim, precizirano je jedino koji dokumeti se ne trebaju dostavljati uz prijavu.

Tako, naprimjer, u pogledu dokazivanja radnog iskustva, kandidati ne trebaju dostavljati radnu knjižicu jer ona "ne može dokazati nijedan oblik radnog iskustva, može dokazati samo radni staž".

Ne treba dostavljati...

Ne treba dostavljati ni potvrde/uvjerenja kojima se dokazuje radni staž, jer također neće biti uzete u razmatranje, budući da "radni staž predstavlja samo vrijeme koje zaposlenik provede u radnom odnosu, isti ne može dokazati o kojoj vrsti radnog iskustva je riječ".

Nadalje se navodi kako ugovor o radu, ugovor o obavljanju privremenih i povremenih poslova, ugovor o djelu i dugi ugovori, rješenja ili odluke o zasnivanju/prestanku radnog odnosa neće biti uzeti u obzir, jer oni "dokazuju samo početak/prestanak radnog angažmana i naziv radnog mjesta, ne i kontinuitet istog".

- Sporazum, preporuke ili druge slične isprave ukoliko ne sadrže sve elemente potvrde/uvjerenja, uvjerenja izdata od strane nadležnog zavoda/fonda PIO/MIO o podacima registrovanim u matičnoj evidenciji bez potvrde nadležnog zavoda/fonda PIO/MIO gdje je navedena i razjašnjena šifra zanimanja – navodi se u jednom od javnih konkursa ADSBiH.

Također, ne treba dostavljati dokumente koji ne sadrže elemente potvrde ili uvjerenja, odnosno dokumenta u kojima nije decidno navedeno sljedeće: osnovne generalije, vrsta školske spreme u okviru radnog mjesta, to jest, stručna sprema predviđena za konkretno radno mjesto, naziv radnog mjesta, preciziran period radnog angažovanja, te ostali relevantni podaci za dokazivanje tražene vrste radnog iskustva.

Budući da u javnim konkursima nije navedeno koje potvrde o dokazivanju radnog iskustva su relevantne za prijavu na konkurs, za pojašnjenje šta je kandidatima za to potrebno kontaktirali smo ADSBiH, ali do objave ovog teksta odgovor na naš upit nismo dobili.

S druge strane, u javnim konkursima Agencije za državnu službu Federacije BiH, navodi se koliko radnog iskustva je potrebno za apliciranje za posao. U jednom od konkursa, između ostalog, stoji da "kandidati koji nisu izuzeti od polaganja ispita općeg znanja dužni su uz prijavu na javni konkurs dostaviti dokaz o radnom stažu u struci nakon sticanja visoke stručne spreme", ali se ne navodi šta podrazumjeva taj dokaz.

Relevantna i pisma preporuke

Kako su nam pojasnili iz ADSFBiH, kao dokaz o radnom iskustvu kandidati mogu se dostaviti potvrde ili uvjerenja poslodavca ili poslodavaca kod kojih je kandidat radio ili radi, koja moraju biti precizna i detaljna, odnosno na kojima trebaju biti podaci o tome na kojim je poslovima kandidat radio. To uključuje naziv radnog mjesta, jesu li to poslovi visoke stručne spreme/visokog obrazovanja, koliko dugo je kandidat obavljao navedene poslove, opis poslova, te je potrebno navesti jasno preciziran period radnog angažiranja na radnim zadacima.

Za konkurisanje za javni konkurs ADSFBiH može se dosataviti i uvjerenje o činjenicama iz matične evidencije nadležne institucije za penzijsko i invalidsko osiguranje, uz obavezno dostavljanje potvrde koja razjašnjava šifre zanimanja iz uvjerenja, tako da se na osnovu ovih dokumenata može utvrditi da li je kandidat radio na poslovima za koje se traži visoko obrazovanje i koliko dugo, odnosno da posjeduje traženo radno iskustvo.

- Relevantno je i pismo preporuke ili druga slična isprava ukoliko sadrži sve elemente potvrde ili uvjerenja iz stava (1) tačka a) člana 16. Pravilnika o karakteru i sadržaju javnog konkursa, načinu provođenja intervjua i obrascima za provođenje intervjua – istakli su iz ADSFBiH.

Prema riječima Tomislava Kvesića, glasnogovornika Federalnog zavoda invalidskog i penzionog osiguranja (PIO), njihova uvjerenja sadrže šifru zanimanja u brojčanom obliku, a uz to izdaju i uvjerenje o dešifraciji zanimanja.

- Ako se stranci kod zapošljavanja traži jasna dešifracija zanimanja i da se vidi pod kojom šifrom zanimanja je određeno razdoblje radio, onda će tražiti to uvjerenje o dešifraciji zanimanja. Ono mu može poslužiti kao dokaz. Mi ćemo, kao Federalni zavod, postupiti na osnovu nečijeg zahtjeva i to ćemo mu i izdati – kazao je Kvesić, dodavši kako bi ova uvjerenja trebala biti dostatna za potvrdu nečijeg radnog iskustva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.