open-navfaktor-logo
search
Krizni štab
U KS 283 novozaraženih, doktorima se dosad putem aplikacije javilo 130 pacijenata
Predstavnici Kriznog štaba Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo na današnjoj press konferenciji iznijeli su posljednje informacije o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u KS.
23.11.2020. u 10:29
get url
text

Prema riječima Kemala Beganovića, člana Kriznog štaba KS, u posljednja 24 sata obrađeno je 829 testova.

- Od toga je 283 novozaraženih. Ovi uzorci prikupljeni su u vremenskom periodu od 19. do 22. novembra. Trenutno je dobra vijest to što je broj oporavljenih i dalje veći od broja novozaraženih. U protekla 24 sata imali smo 355 oporavljenih. Nažalost, imali smo i dva smrtna ishoda – kazao je Beganović.

Dodao je da je trenutno hospitaliziran 171 pacijent, od kojih se 76 nalazi u izolatoriju Podhrastovi, dok je 95 pacijenata smješteno u Općoj bonici.

- Na respiratoru u izolatoriju Podhrastovi nalaze se četiri pacijenta. U posljednja 24 sata otpušteno je devet pacijenata sa bolničkog liječenja. U KS su trenutno aktivna 4.792 slučaja, a ukupno pozitivnih od početka pandemije evidentirano je 17.838, dok je 12.830 oporavljenih – kazao je.

Beganović je istakao da je Zavod za zdravstveno osiguranje KS (ZZOKS) razvio aplikaciju putem koje osiguranici mogu stupiti u kontakt s doktorom, budući da je uočen problem otežanog kontakta i dostupnosti ljekara pacijentima.

- Pacijenti koji imaju zdravstveno osiguranje u KS i zdravstvenu knjižicu, prvi kontakt s doktorom mogu ostvariti putem aplikacije. Prema podacima do subote, u dva dana aplikaciju je koristilo 130 pacijenata i pozivamo sve one koji trebaju da se prijave u ambulantu zbog simptoma, ako im je zgodnije i praktičnije, da to učine putem aplikacije i na ovaj način skrate vrijeme pristupa ljekaru porodične medicine i dobiju pravovremene informacije, te se registruju u sistem – istakao je Beganović.

Aplikacija se može preuzeti na stranici ZZOKS i Vlade KS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.