open-navfaktor-logo
search
Odluka Ministarstva zdravstva KS
U KS se otvara deset novih apoteka, poznato i u kojim naseljima
Međusobna udaljenost između dvije apoteke ne može biti manja od 400 metara
AUTOR: Autor: A.G.-Z.
05.04.2024. u 08:30
get url
text
Kanton Sarajevo u ovoj godini bit će "bogatiji" za deset apoteka.
Naime, Ministarstvo zdravstva KS donijelo je Odluku o slobodnim lokacijama za otvranje apoteka za 2024. kojom se definišu slobodne lokacije na području KS  za osnivanje apoteka, u skladu sa dostavljenim podacima i zahtjevima mjesnih zajednica i općina za apotekarskom službom.
Ovo su utvrđene lokacije  za osnivanje apoteka: Općina Centar - za područje MZ Betanija (3.400 stanovnika), Općina Centar - za područje MZ Marijin dvor TC Sarajevo City Centar,  Općina Novo Sarajevo - za područje MZ Pofalići II (5.200 stanovnika), Općina Novi Grad Sarajevo - za područje MZ Otoka (4.166 stanovnika) ulice Brčanska i Žrtava fašizma, Općina Ilidža - za područje MZ Stup II JP Međunarodni aerodrom Sarajevo, Općina Ilidža - za područje MZ Stup naselje Bulevar (6.353 stanovnika), Općina Ilidža - za područje MZ Blažuj TC West Gate,  Općina Vogošća - za područje MZ Hotonj (7.500 stanovnika), ulice Donji Hotonj, Branilaca Hotonja i Orahov brijeg, Općina Trnovo - za područje MZ Babin do, Općina Ilijaš - za područje MZ Mrakovo (2.856 stanovnika).
Međusobna udaljenost između dvije apoteke ne može biti manja od 400 metara najbliže cestovne povezanosti, a koja se utvrđuje geodetskim izmjerom ovlaštene osobe.
Kako se navodi u Odluci, na podnijeti prethodni zahtjev osnivača buduće apoteke ili budućeg nositelja odobrenja za privatnu praksu Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo će izdati pisanu saglasnost da se na toj lokaciji može osnovati apoteka.
U slučaju nerentabilnog poslovanja apoteke, Ministarstvo zdravstva neće izdavati zamjenske lokacije, niti odobrenja za preseljenje apoteke, niti će snositi bilo kakvu odgovornost za izdatu prethodnu saglasnost za lokacijom obzirom da su iste utvrđene na osnovu zahtjeva mjesnih zajednica i općina sa područja Kantona Sarajevo, a odobrene po slobodno uloženom zahtjevu.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.