open-navfaktor-logo
search
Različite poruke
U Mostaru oborena i išarana ploča s prikazom centra "Mevlana": Oglasili se iz SDA, NiP-a i HDZ-a
Oborena je i išarana ploča kojom se najavljuje izgradnja Interkulturnog centra "Mevlana" na prostoru parkinga pored gradilišta Hrvatskog narodnog kazališta u Mostaru, a koja je osvanula u subotu jutro.  
25.02.2024. u 15:38
get url
text

Naime, na prijedlog mostarskog muftije Salema ef. Dedovića Skupština MIZ Mostar usvojila je idejno rješenje Interkulturnog centra "Mevlana" čiju je izgradnju sporna ploča najavila.

Mostarski muftija je na sjednici Skupštine naveo kako je koncept Interkulturnog centra "kompromisno rješenje za grad Mostar, ispod kojeg Bošnjaci u Mostaru ne mogu dalje ići" te da ima potporu međunarodnh krugova.

Grad Mostar je reagirao osudom te najavom uklanjanja postavljene ploče.

- Ovakav oblik djelovanja je klasičan primjer provokacije i protupravnih radnji jer na ovoj lokaciji Grad Mostar nije izdao niti je u proceduri izdavanja dozvola za  gradnju objekta čiji naziv je vidljiv na protupravno postavljenoj tabli. Grad Mostar će dalje poduzeti pravne korake kako bi se ova tabla uklonila s predmetnog mjesta - naveli se u jučerašnjem saopćenju iz Grada Mostara.

Islamska zajednica, naime, tvrdi da se na tom prostoru 1800-ih nalazilo muslimansko groblje koje je dolaskom Austrougarske ekshumirano te inzistira na izgradnji vlastitog vjerskog objekta dok se protivi izgradnji obližnje zgrade Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) Mostar.

Iz Grada pak tvrde kako HNK Mostar ima uredne dozvole dok regulacijski plan kojim bi se riješilo pitanje izgleda i daljnje izgradnje središnje gradske zone još nije donesen.

FOTO: Fena

O ovome su se oglasili i kantonalni i gradski odbori SDA, NiP-a i HDZ-a.

Dok su Kantonalna organizacija SDA HNK i NiP Mostar dali "punu podršku izgradnji Interkulturnog centra Mevlana u Mostaru", HDZ Mostar je ovu situaciju nazvao "gledanjem unatrag kojeg Mostar i Mostarci ne zaslužuju".

Iz KO SDA smatraju kako ovaj projekt u svom nazivu i ideji "promovira vrijednosti kulturno-civilizacijskog naslijeđa, poštivanja različitosti i multikulturalnosti, mira i sigurnosti, kao i temeljna prava i slobode, što predstavlja osnove Evropske unije."

- Smatramo da jedan od osnovnih postulata Mostara mora biti povezivanje, a ne ograničavanje bilo kojeg naroda u realizaciji potreba i nepobitnih prava koja imaju. Istrajavat ćemo na jednakopravnosti, početnoj evropskoj vrijednosti koja ne smije biti uskraćena nikome - kazali su iz KO SDA.

Iz NiP-a Mostar smatraju da je, uvažavajući sve vjere i nacije, ovaj projekat "od krucijalnog značaja za Bošnjake, a i sve druge narode u Mostaru".

- S obzirom da naša organizacija ima svoje predstavnike i u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona i u Parlamentu FBiH stavljamo se na raspolaganje za bilo kakvu vrstu pomoći Medžlisu Islamske zajednice za realizaciju ovoga projekta - navodi se u saopćenju.

Iz mostarskog Gradskog odbora HDZ-a smatraju da "u vremenu kada Mostar doživljava i proživljava ekonomski, kulturni, socijalni i svaki drugi napredak, nejasno je da nekome može smetati takav rezultat pa Mostar stalno vuče natrag."

- Pojedincima je možda cilj skrenuti fokus sa svih pozitivnih stvari na nešto negativno te Mostar, koji je u zaletu, vratiti desetke godina unatrag i srezati mu krila, ali gospodo draga neće moći! Ne na ovakav način! Možda je bio talac, možda je i bio grad slučaj, ali Mostar i Mostarci ne zaslužuju pogled unatrag, a pogotovo ne kad svi drugi idu naprijed - naglasili su iz GO HDZ-a Mostar.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.