open-navfaktor-logo
search
Izdato upozorenje
U narednim danima moguće nove bujične poplave, evo na kojim područjima
Prognozira se porast vodostaja uslijed novih padavina na srednjem i donjem dijelu slivarijeke Bosne. Očekuje se dostizanje nivoa obavještavanja o mogućim poplavama na hidrološkim stanicama na srednjem i donjem dijelu sliva rijeke Bosne u Federaciji Bosne i Hercegovine, saopćila je Agencija za vodno područje rijeke Save.
30.05.2023. u 10:29
get url
text

- Bujične poplave moguće su na slivovima rijeka Krivaja, Spreča, Usora, Tinja te Una i Sana u FBiH. U naredna tri dana prognozirano je vanredno hidrološko stanje, posebno na području srednjeg i donjeg dijela sliva rijeke Bosne te na slivu rijeka Une i Sane. Obavještenje o prognozi vanrednog hidrološkog stanja odnosi se na područje općina u Zeničkodobojskom, Tuzlanskom te Unsko-sanskom kantonu - saopćili su iz Agencije.

Sugerišu nadležnim institucijama da prate situaciju na terenu i postupaju u skladu s ovlaštenjima, a službama koje provode mjere i aktivnosti zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara preporučuju pojačan oprez.

- Nadležne službe civilne zaštite treba da upozore stanovništvo koje živi na područjima uz rijeke koje nemaju izgrađene zaštitne vodne objekte, da je opasno da prilaze obalama s obzirom na moguće povećanje dubina i brzina tečenja vode u rijekama, te da im pravovremeno daju obavještenje sa uputama i smjernicama, na osnovu čega bi stanovništvo bilo u mogućnosti (prije eventualne pojave poplava) sprovesti mjere samozaštite s ciljem smanjenja i preduprijeđenja eventualnih šteta od štetnog djelovanja poplava po njih i njihova materijalna dobra - naveli su iz Agencije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.