open-navfaktor-logo
search
Arhiv FBiH
U Narodnom pozorištu Sarajevo naučni skup i izložba o temi "9. januar - Put u genocid"
Naučni skup i izložba o temi "9. januar - Put u genocid" bit će održani danas u Narodnom pozorištu u Sarajevu, u organizaciji Arhiva Federacije BiH.
09.01.2023. u 09:10
get url
text

Iz Arhiva Federacije BiH navode da se ove godine neustavno obilježavanje 9. januara iz Banje Luke seli u Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine, i pored upozorenja visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta koji je naglasio da je 9. januar kao Dan RS-a neustavan, te da su odluke Ustavnog suda BiH konačne i obvezujuće i moraju se poštovati na cijeloj teritoriji BiH.

S tim u vezi Arhiv Federacije je pokrenuo naučni projekat: "9. januar - Put u genocid".

- Jedan od ciljeva projekta jeste da damo doprinos borbi protiv falsificiranja bliske bosanskohercegovačke prošlosti, te da prezentiramo javnosti posljedice koji je proizveo 9. januar, a to su: agresija na BiH, genocid, ratni zločini, ubijanja, silovanja, progon civilnog stanovništva, spaljivanje kuća, kulturocid, urbicid, rušenje vjerskih objekata i otvaranja logora - navodi se u saopćenju Arhiva Federacije.

Dodaje se da ignorisanje obilježavanja 9. januara, dana kojim je trasiran genocid nad Bošnjacima u BiH, više nije dopušteno.

Na naučnom skupu, kroz izlaganja učesnika i autentična dokumenta na izložbi, te prikazivanjem inserta iz istoimenog filma Avde Huseinovića, bit će prezentirane razmjere zločina koje su se desile u BiH nakon ovog datuma.

Arhiv Federacije je angažirao tri mlada, ali prepoznatljiva naučna radnika i stručnjaka iz oblasti istraživanja zločina i genocida. Radi se o dr. Muameru Džananoviću, naučnom saradniku Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu, dr. Jasminu Mediću, naučnom saradniku Instituta za historiju Univerziteta u Sarajevu i dr. Hikmetu Karčiću, naučnom saradniku Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava Univerziteta u Sarajevu.

- Oni su u svom višegodišnjem naučnom radu prikupili hiljade primarnih izvora, koja koriste u objavljivanju knjiga i naučnih radova, te izlažu u zemlji i inostranstvu šireći naučnu istinu o onome što se dešavalo u našoj zemlji. Za potrebe projekta Arhiva Federacije u višemjesečnom radu selektirali su određeni broj dokumenata neophodan za formu izložbe i za njihova izlaganja u okviru programa - navodi se u saopćenju.

Kako je navedeno, radi se o primarnoj građi kojima će se javnosti po prvi put predočiti veoma značajni dokumenti u kojima su nedvosmisleno prezentirane činjenice o "9. januaru" i nastanku "Republike srpske".

Izložba, koja postaje trajno vlasništvo Arhiva Federacije, nakon promocije u Sarajevu bit će promovirana širom države, ali i u Evropi i svijetu - saopćeno je iz Arhiva Federacije.

Kako je najavljeno, na skupu će se, između ostalih, obratiti federalni premijer Fadil Novalić, te članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.