open-navfaktor-logo
search
Novi Grad
U Naselju heroja Sokolje gradi se nova vodovodna mreža
Počela je izgradnja vodovodne i separatne kanalizacione mreže u Naselju heroja Sokolje u općini Novi Grad.
27.11.2020. u 11:41
get url
text
Naselje Sokolje
Naselje Sokolje

Nakon što je u proteklom periodu u Naselju heroja Sokolje rekonstruisano i izgrađeno više od kilometar i 200 metara nove vodovodne mreže, te urađeno proširenje i asfaltiranje gornjeg dijela glavne saobraćajnice u ovom naselju, u donjem dijelu ulice Numan paše Ćuprilića izvode se radovi na izgradnji nove vodovodne i separatne kanalizacione mreže, u sarajevskoj općini Novi Grad.

Radovi se izvode na dionici od raskrsnice sa ulicom Safeta Zajke, odnosno ulaza u ulicu Numan paše Ćuprilića, gdje je proteklih dana završena rekonstrukcija vodovodne mreže i ugrađene nove visokokvalitetne daktilne cijevi DN150 i DN100, a u toku su radovi na tlačnoj probi, nakon čega slijedi priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu vodovodnu mrežu. Vrijednost radova koje finansira Općina Novi Grad Sarajevo iznosi 204.750 maraka.

Istovremeno se radi izgradnja separatne kanalizacione mreže, fekalnog kanala DN 300 mm i šahtova za prihvat fekalne otpadne vode iz okolnih objekata, te kišna kanalizacija DN 500 mm sa šahtovima, slivničkim rešetkama i slivnicima za prihvat oborinskih voda. U toku je izrada fekalnog i kišnog priključka.

Općina Novi Grad kontinuirano radi na izgradnji i rekonstrukciji vodovodno-distributivne mreže u ovom dijelu općine, budući da je vodovodna mreže na ovom području u lošem stanju, zbog čega je dolazilo do čestih kvarova i curenja vode po cesti. Ovaj dio naselja nije imao izgrađenu kanalizacionu mrežu, zbog čega je dolazilo do plavljenja objekata ispod ulice Safeta Zajke.

Nakon okončanja navedenih radova, na ovoj dionici izvršit će se rekonstrukcija, proširenje i asfaltiranje saobraćajnice, navodi se u saopćenju Općine Novi Grad. 

Ovim radovima osigurat će se kvalitetnije snabdijevanje vodom naselja, te poboljšati zaštita okoliša, prikupljanjem fekalnih otpadnih voda i njihovog odvođenja u centralni prečistač Butila.

U narednom periodu nastavit će se sa rekonstrukcijom i izgradnjom vodvodne i kanalizacione mreže u preostalom dijelu ulice Numan - paše Ćuprilića, te rekonstrukcija i proširenje ostatka glavne saobraćajnice u ovom naselju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.