open-navfaktor-logo
search
Dodik hvali Trojku
U NiP-u i SDP-u tvrde da nema političkog dogovora o dozvoli za ulazak u BiH Mladićevom svjedoku i Karadžićevom advokatu
Predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je u komentaru na odluku Obavještajno-sigurnosne agencije da dozvoli ulazak u Bosnu i Hercegovinu negatorima genocida i proruskim igračima, državljanima Srbije, profesoru Milošu Koviću i advokatu Goranu Petronijeviću, pohvalio partnere iz vlasti.
29.05.2023. u 14:15
get url
text

VEZANI TEKST - "Razumjeli šta je važno za RS": Dodik pohvalio partnere u vlasti što su omogućili da proruski aktivisti mogu ući u BiH

Iako nije precizirao na koga tačno misli, logično je zaključiti da su u pitanju predstavnici "Trojke". Ković (bio svjedok odbrane u procesu protiv ratnog zločinca Ratka Mladića) i Petronijević (advokat ratnog zločinca Radovana Karadžića) nisu promijenili svoje nacionalitičke stavove, oni su i dalje opasni po državu BiH, ali to očigledno više nije važno, pa će tako moći širiti svoje stavove koji se baziraju na velikosrpskoj ideologiji. 

- Drago mi je što je struktura s kojom sada sarađujemo to razumjela da to nema nikakvog smisla i da to treba biti ukinuto. Ovo ne bi moglo da nije bilo koordinacije. Naravno da se RS za ovo zalagala i tražila da se riješi kao jednog od najvažnijih pitanja - rekao je Dodik. 

Međutim, predstavnici "Trojke" s kojima smo razgovarali tvrde da ne postoji politički dogovor.

VEZANI TEKST - OSA ukinula mjere zabrane: Karadžićev advokat i Mladićev svjedok mogu ući u BiH

- Prije svega, to je pitanje za državni sigunosni sektor. Ne znam da postoji politički dogovor o ukidanju zabrane ulasku u BiH Koviću i Petronijeviću. Mislim da se ovdje radi o političkoj provokaciji.

U svakom slučaju, ranija odluka o zabrani njihovog ulaska u BiH nije donesena bez razloga - kazao je za Faktor Saša Magazinović, zastupnik Socijademokratske partije u Parlamentarnoj skupštini BiH. 

Sličnog stava je i Nihad Omerović, zastupnik Naroda i pravde u PSBiH.

- Kao državni zastupnik i potpredsjednik NiP-a osuđem ovu odluku. Pomenuta lica nisu promijenila svoje stavove, nisu ništa uradili pozitvno da bi im se dozvolio ulazak u BiH. Koliko znam, ne postoji politički dogovor, niti bih ga ikada podržao - izjavio je za Faktor Omerović.

VEZANI TEKST - Ko je profesor Ković zbog kojeg je dreku nadigao i Milorad Dodik: Branio u Hagu zločine Ratka Mladića

Pokušali smo saznati stav iz Naše stranke, preostalog člana "Trojke", ali smo ostali uskraćeni za to.

Predrag Kojović zbog pregleda kod liječnika bio je spriječen komentirati, Sabina Ćudić je u inostranstvu, dok se Mirsad Čamdžić tek vratio sa sedmodnevnog puta i nije upućen u posljednja politička zbivanja u državi.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.