open-navfaktor-logo
search
Ljudska prava
U novom izvještaju State Departmenta zbog odnosa prema medijima završili Dodik, Nikšić, Konaković, Forto i Kapidžić
U dijelu novog izvještaja o stanju ljudskih prava u svijetu koji su zabilježili Amerikanci spominje se i Bosna i Hercegovina.
21.03.2023. u 18:45
get url
text

Na više mjesta u izvještaju spominju se i pojedini političari gdje su kritikovani zbog odnosa prema medijima.

Tu prednjači predsjednik Republike Srpske i SNSD-a Milorad Dodik, gdje se spominje da je za vrijeme predizborne kampanje davao negativne komentare o BN televiziji.

Spomenuta je i situacija kada je Dodik pokazao srednji prst prema novinarima ispred Tužilaštva BiH.

U izvještaju se spominje i zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo Faruk Kapidžić i situacija kada je Kapidžić na Facebook profilu za Senada Hadžifejzovića napisao da je "bolesni novinar, ucijenjena kukavica i lopov".

Kritikovan je i lider SDP-a Nermin Nikšić jer je u aprilu prošle godine zaustavio novinarku N1 televizije Sunčicu Šehić, uhvatio je za ruku i nazvao je patetičnom.

U izvještaju se spominje i bivši premijer KS Edin Forto jer je, kako se navodi, prilikom gostovanja na TVSA vikao na novinarku.

Tu je i predsjednik Naroda i pravde Elmedin Konaković, koji je reagujući na nepovoljne medijske natpise o njemu portale označio "režimskim i lažovima". Konaković je o medijima govorio da vode kampanju protiv njega.

Također, istaknuto je da sudovi ne uspijevaju procesuirati slučajeve korupcije i ratnih zločina te su izvještaji o nekažnjavanju policijskih zloupotreba učestali.

Jedinice u obje entitete i Brčko Distriktu su istraživale navode o zloupotrebi policije, izricale administrativne kazne i upućivale slučajeve krivičnog postupanja tužiocima, navodi se u izvještaju.

S obzirom na nedostatak akcije u pogledu navoda o zloupotrebama policije, promatrači smatraju da je policijska nekažnjivost raširena, a nastavili su se izvještaji o korupciji u državnoj, entitetskoj i kantonalnoj sigurnosnoj službi. Izvan sigurnosnih službi, bilo je mnogo izvještaja o korupciji vlade tokom godine.

Nedostatak resursa i političkih prepreka otežavaju procesuiranje ratnih zločina, iako je usvojena nova strategija za prioritetizaciju i procesuiranje slučajeva.

Navodi se i nastavljanje instance revizionizma historije, negiranja genocida i veličanja osoba osuđenih za ratne zločine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.