open-navfaktor-logo
search
Okoliš i turizam
U ovoj godini, uprkos ogromnom interesovanju, nema turističkih vaučera za građane Federacije
Federalno ministarstvo okoliša i turizma u ovoj godini nije predvidjelo novac za turističke vaučere od po 200 KM za građane, potvrdila je za Faktor Edita Mazić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.
09.04.2023. u 19:04
get url
text

Mazić je zbog velikog interesovanja javnosti pitala resorno ministarstvo, u okviru zastupničkih pitanja, da li će građani u ovoj godini imati na raspolaganju vaučere za odmor na nekoj od destinacija unutar Federacije BiH, a koje je prošle godine odobrila Vlada Federacije BiH.

Zatečena sam odgovorom 

- Prema dostupnim informacijama, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izdvojilo 2.000.000 KM za turističke vaučere u 2022. godini, a čija dodjela je izazvala veliko interesovanje kod građana. Jedan ovakav projekat je znatno doprinio povećanju putovanja domaćih turista, kao i povećanju potrošnje u turističko-ugostiteljskom sektoru na području Federacije - obrazložila je Mazić tada.

Odgovor je bio negativan.

VEZANI TEKST - Potražnja za turističkim vaučerima Vlade FBiH oborila jedan od tri sistema

- Nažalost, zatečena sam odgovorom Ministarstva, s obzirom na to da su građani pokazali veliko interesovanje za istim, što pokazuje i sama činjenica da su svi vaučeri u 2022. godini rasprodati za manje od tri dana. Mislim da je zbog toga bilo neophodno itekako nastaviti jedan ovakav program i u 2023. godini, naravno po mogućnosti i u većim finansijskim iznosima.

Svjesni teškog vremena praćenog inflacijom upitno je da li će naši građani sebi moći priuštiti ikakvo putovanje - govori nam Mazić. 

Dodaje kako je važno napomenuti da se na taj način podstiče domaći turizam.

Napravljena je velika greška 

- Promovišemo ljepote naše države i ostavljamo mogućnost građanima da odmor provedu u nekoj od najbližih turističkih ponuda naših gradova.

Shodno svemu navedenom, mislim da je napravljena velika greška propuštajući da se pomogne turistička privreda na način koji se u prošloj godini pokazao pozitivnim kako za građane Federacije, tako i za naš turistički sektor koji je sigurno u kolapsu - kazala nam je Mazić. 

VEZANI TEKST - Na platformi "OdmoriuBiH" rasprodati svi turistički vaučeri, kupljena 3.333 paketa

Iz Federalnog ministarstva je odgovoreno zastupnici Mazić, kako su oni i Vlada FBiH u obavezi provoditi i druge strateške ciljeve. Tako se Ministarstvo opredijelilo za Program podrške turističko-ugostiteljskim manifestcijama koje imaju nacionalni i internacionalni značaj za FBiH (konferencije, sajmovi, turističko-gastronomske i druge manifestacije) koji košta 300 hiljada KM.

Tu je i nabavka opreme u cilju razvoja avanturističkog turizma u ruralnim predjelima u iznosu od 700.000 KM.

Kao treći program navodi se sufinansiranje projekata iz turističko-ugostiteljskog sektora putem kreditne linije Razvojne banke Federacije BiH sa milion KM, a tiče se poticaja izgradnji novih i adaptaciji postojećih smještajnih turističko-ugostiteljskih kapaciteta...

 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.