open-navfaktor-logo
search
U posjeti
U Pionirskoj dolini životinjama ne nedostaje ni hrane ni ljubavi
Uposlenici Pionirske doline svakodnevno ulažu mnogo truda i ljubavi da svim životinjama u sarajevskom zoološkom vrtu stvore što bolje uvjete za život.  
10.10.2020. u 16:02
get url
text

Posljednjih dana na društvenim mrežama su se pojavile informacije da životinje u Pionirskoj dolini nemaju dovoljno hrane, a u potpuno suprotnu situaciju uvjerila se ekipa Faktora.

Nekoliko uposlenika sarajevskog zooološkog vrta predvođenih PR-om Aldijanom Hamza upoznalo nas je sa situacijom oko ishrane životinja i pokazali pune spremnike sijena sa Kupresa, voća, brašna, žitarica, hljeba, mesa i svega ostalog što je neophodno stanovnicima Pionirske doline.

- Hrane, lijekova i svih ostalih potrepština za životinje koje su smještene u zoo vrtu Pionirska dolina ima dovoljno. Zaista nemamo nikakvih problema. Sve se odvija ustaljenom dinamikom. Nismo imali problema čak ni za vrijeme pandemije, a znate svi da je Pionirska dolina od 15. marta do 15. maja bila zatvorena za posjetioce. I tada, kada su granice bile zatvorene i određene firme nisu mogle vršiti transport i nabavku određenih potrepština, Pionirska dolina nije dovela u pitanje nabavku hrane. Naše životinje su čak i tada, a posebno sada, u našim magacinima imali spremne sve količine hrane – kaže Aldijana Hamza.

Govori nam da je u jednom dijelu smješteno sijeno koje nabavljaju iz Kupresa, te da se sva hrana koja dolazi u Pionirsku dolinu dobavlja isključivo na osnovu ugovora po zakonu o javnim nabavkama.

- U jednom hangaru je smješteno balirano sijeno, dok u ostalim nastambama u krovnim dijelovima također se nalaze količine sijena koji će nam trebati ove zime. S druge strane, u našem zvjerinjaku su škrinje pune mesa jer mi imamo četiri jedinke, tri lava i jednu tigricu koji dnevno pojedu po sedam kilograma mesa. U majmunarniku sa terarijem životinje osim hrane moraju imati osigurane uvjete u smislu toplote, a vidjeli ste da je tamo temperatura u svakoj prostoriji viša od 30 stepeni, jer su to životinje koje potiču iz tropskih krajeva. Nebitno da li se radi o ljetu, zimi, proljeću ili jeseni, temperatura u njihovim nastambama u svakom trenutku mora biti tolika. Oni imaju i zasebnu kuhinju u kojoj se priprema voće i povrće i oni svaki dan na jelovniku imaju tu hranu. U našim prostorijama ima dovoljno zaliha kukuruza i drugih potrepština za životinje koje se hrane takvom vrstom hrane. Na drugim policama su određene količine starog hljeba koji se miješa sa žitaricama kojim se hrane određene vrste životinja. U terariju ste mogli vidjeti određene vrste gmizavaca koji se hrane pilićima i štakorima. Imamo ugovor sa Veterinarskim fakultetom u Sarajevu i ta hrana se redovno u količinama koje su nam potrebne dostavlja u zoološki vrt – potcrtava PR KJKP Park u sklopu kojeg posluje Pionirska dolina.

{$galerijaFotografija}

 

Pojašnjava da kada je u pitanju rad i režim ishrane i pripreme životinja, one su još u ljetnom režimu, ali uposlenici rade pripremu za zimski režim koji počinje od 1. novembra.

- Hrana će tada količinski biti bogatija i kaloričnija u smislu vitamina i minerala jer su životinje koje borave u zoološkom vrtu u određenoj vrsti poluhibernacije, odmaraju i pripremaju se za proljetni period. Tada trebaju više vitamina i minerala s obzirom na to da potječu iz različitih krajeva svijeta, a kako bi lijepo podnijele temperature koje vladaju u BiH – ističe Hamza.

0J4A6634.jpg
1 od 19
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.