open-navfaktor-logo
search
Rizik za zdravlje
U pripremi zakoni kojima će maloljetnicima u FBiH biti zabranjeno kvarcanje
U Federalnom ministarstvu zdravstva pripremaju se zakoni o zdravstvenoj zaštiti i o zdravstvenom osiguranju kojima će se obuhvatiti zabrana korištenja vještačkih izvora ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe osobama mlađima od 18 godina
AUTOR: A.G.-Z.
06.05.2024. u 12:44
get url
text
Federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac odgovorio je federalnim zastupnicima Azri Okić i Razimu Halkiću da ovo ministarstvo priprema nove zakone iz oblasti zdravstva kojima bi se zabranilo korištenje solarija maloljetnim osobama u Federaciji Bosne i Hercegovine.
- U ovom ministarstvu trenutno je u postupku priprema novih zakona iz oblasti zdravstva, zakona o zdravstvenoj zaštiti i zakona o zdravstvenom osiguranju kojima će se obuhvatiti i inicijativa u vezi sa zabranom korištenja vještačkih izvora ultraljubičastog zračenja u kozmetičke svrhe (solarija) osobama mlađima od 18 godina - naveo je Rimac.
Okić i Halkić u inicijativi upućenoj Federalnom ministarstvu zdravstva naveli su, između ostalog, kako je naučno dokazano da je solarij štetan za zdravlje, da oslabljuje otpornost organizma i ubrzava starenje kože. Takoder, može izazvati upale i oštećenja očiju.
- U slučaju nastalih navedenih oboljenja svi troškovi liječenja idu na teret zdravstvenog osiguranja. Posebno visoki troškovi liječenja su u slučaju liječenja melanoma kože. Naime, ako se radi o metastatskoj bolesti troškovi liječenja na mjesečnom nivou su i do 17.000 KM.
Navedeni zakon, do sada, je usvojen u mnogim zemljama Evropske unije, zatim nekim zemljama iz regije, poput Hrvatske i Srbije, ali i Brazilu i Autraliji u kojoj je upotreba solarija zabranjena za sve. Zakon je usvojila i Narodna skupština RS-a 2019. godine.
Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije (WHO), korištenje solarija ne preporučuje se kod osoba mlađih od 18 godina, a mnoge zemlje u svijetu upravo su to i zabranile.
Smatra se da su solariji razlog što danas u svijetu ima više od 450.000 slučajeva melanoma, najzloćudnijeg raka kože, a dermatolozi ističu da čak i samo jedan tretman povećava rizik od nastanka bolesti.
Nadamo se da će nadležno ministarstvo u saradnji sa Vladom Federacije BiH, u skoro vrijeme, predložiti zakon - navodi se u inicijativi.
Podsjetimo, još krajem 2019. tadašnje Udruženje za prevenciju i borbu protiv melanoma u BiH predalo je zahtjev sa pratećom dokumentacijom Federalnom ministarstvu zdravstva da se i mlađima od 18 godina na području FBiH zabrani upotreba solarija, ali po tom pitanju do sada ništa nije urađeno.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.