open-navfaktor-logo
search
Konačno dobili zahtjeve
Zdravstvene ustanove u KS traže 166 specijalizacija i 81 subspecijalizaciju; Hasanović: Sad to treba odobriti Rimac
Prikupljene potrebe zdravstvenih ustanova, po proceduri, poslali smo Zavodu za javno zdravstvo KS na mišljenje, a potom i federalnom ministru zdravstva, dr. Nediljku Rimcu na odobrenje, kaže ministar zdravstva KS, dr. Enis Hasanović
AUTOR: A. S.
27.04.2024. u 08:23
get url
text
KCUS traži 115 specijalizacija i 65 subspecijalizacija
KCUS traži 115 specijalizacija i 65 subspecijalizacija
Ministarstvo zdravstva Kantona Sarajevo konačno je od svih zdravstvenih ustanova dobilo zahtjeve - koliko bi u 2024. godini trebalo poslati ljudi na specijalizacije i subspecijalizacije.
Zahtjevi za specijalizacije i subspecijalizacije generalno se rade svake godine u jesen, no zbog stanja u zdravstvu i ogromne potrebe za ovim kadrom, prema riječima dr. Enisa Hasanovića, ministra zdravstva KS, nije se htjelo čekati kraj godine.
Na potezu Federalno ministarstvo zdravstva
Sad sve zavisi od Federalnog ministarstva zdravstva, odnosno ministra dr. Nediljka Rimca, koji to treba odobriti.
- Prikupljene potrebe zdravstvenih ustanova, po proceduri, poslali smo Zavodu za javno zdravstvo KS na mišljenje, a potom i federalnom ministru zdravstva, dr. Nediljku Rimcu na odobrenje. Što se nas tiče, mi ćemo odobriti sve specijalizacije i subspecijalizacije, ukoliko ispunjavaju potrebne uvjete - dodao je Hasanović.
FOTO: FAKTOR
Kada je riječ o potrebama, Zavod za javno zdravstvo KS tražio je četiri specijalizacije iz svoje oblasti (mikrobiologija, socijalna medicina i epidemiologija), JU Dom zdravlja KS ukupno 21 specijalizaciju (tri iz oblasti pedijatrije, devet specijalista porodične medicine, jedan specijalista medicinske biohemije, dva specijalista otorinolaringologije, dva specijalista oftalmologije, jedan specijalista radiologije, dva specijalista fizikalne medicine i jedan specijalista neurologija/neuropsihijatrija).
- Naglasio bi da su u Domu zdravlja završili već 10 specijalizacija iz pedijatrije. Imaju još 10 koje smo im ranije odobrili. Ove tri specijalizacije iz pedijatrije dodatak su na to - pojašnjava Hasanović.
Psihijatrijska bolnica KS tražila je jednu specijalizaciju (psihijatrija), Zavod za hitnu medicinsku pomoć KS 10 specijalizacija i sve su iz urgentne medicine, dok je Opća bolnica "Prim. dr. Abdulah Nakaš" zatražila ukupno sedam specijalizacija (po jedan iz transfuzijske medicine, medicinske fizike, ispitivanja i kontrole lijekova i neurologije te tri iz interne medicine.
JU Zavod za medicinu rada KS tražila je tri specijalizacije iz medicine rada i sporta koliko i JU Zavod za zaštitu žena i materinstva KS (dva iz ginekologije i opstetricije i jedan iz patologije).
- Zavod za zaštitu žena i materinstva zatražio je jednu specijalizaciju iz patologije zbog problema kojeg su imali sa citologom. Namjera im je da imaju specijalistu koji bi radio citolgiju (Papa bris) - navodi Hasanović.
JU Zavod za zdravstvenu zaštitu uposlenika MUP-a KS tražili su po jednu specijalizaciju iz neurologije i psihijatrije.
Najviše specijalizacija zatražio je Klinički centar Univerziteta u Sarajevu (KCUS) - ukupno 115 specijalizacija iz svih oblasti.
Najviše je zatraženo iz oblasti ortopedija i patologije - po osam specijalista, a slijede ih klinička radiologija sedam, pedijatrija šest, opća hirurgija, anesteziologija, reanimacija i intenzivna medicina, otorinolaringologija i hirurgija glave i vrata traže po pet specijalista, a maksilofacijalna hirurgija, neurohirurgija, oftalmologija i optometrija, internistička onkologija te endokrinologija i dijabetologija i fizikalna medicina i rehabilitacija po četiri specijalista.
Kardiohirurgija, plastična, rekonstruktivna i estetska hirurgija, urologija, vaskularna hirurgija, kardiologija, klinička farmakologija sa toksikologijom, nefrologija, klinička psihologija i ostale specijalizacije traže po troje specijalista.
Po dvoje specijalista traže se iz oblasti dječije hirurgije, dermatovenerologije, onkologije i radioterapije, nuklearne medicine, hematologije, opće interne medicine, ginekologije i opstetricije, neurologije i psihijatrije.
Po jedan specijalista potreban je iz oblasti torakalne hirurgije, gastroenterologije, medicinske biohemije i laboratorijske dijagnostike, kliničke mikrobiologije i kliničke farmacije.
Farmaceutski fakultet Univerziteta u Sarajevu traži tri specijalista iz kliničke farmacije, dva specijalista za Ispitivanje i kontrolu lijekova te po jedan iz oblasti farmaceutske tehnologije i medicinske biohemije.
Medicinskio fakultet Univerziteta u Sarajevu traži dvoje specijalista iz oblasti patologije i jednog iz oblasti fizijatrije i rehabilitacije.
Kome je i koliko potrebno subspecijalista
Kada je riječ o subspecijalizacijama - KCUS je tražio ukupno 65.
Njih devet je iz oblasti abdominalne hirurgije, sedam iz medicinske genetike te po četiri iz intenzivne medicine, uroginekologije i gastroenterohepatologije.
Tri subspecijalista potrebna su iz oblasti kliničke imunologije i alergologije te po dva iz oblasti dječije anestezije i reanimacije, traumatologije, cerebrovaskularne hirurgije, hirurgije baze lobanje, hematologije, reumatologije, virusologije, interventne radiologije i kliničke psihijatrije.
Po jedan subspecijalista potreban je iz oblasti audiologije, fonijatrije, plastične hirurgije glave i vrata, dermatološke onkologije, nefrologije, endokrinologije i dijabetologije, pedijatrijske kardiologije, pedijatrijske hematologije i onkologije, neuropedijatrije, ginekološke onkologije, fetalne medicine i opstetricije, angiologije, dječije adolescentne psihijatrije i psihoterapije, psihoterapije, forenzične psihijatrije i gastroenterohepatologije.
Opća bolnica traži šest subspecijalista - dva iz neonatologije i po jedan iz oblasti transfuzijska medicina, koagulacija hemostaza i terapija te dječije pulmologije, dječije kardiologije i endokrinologije.
Psihijatrijska bolnica KS traži dvoje subspecijalista, po jedan iz forenzične i kliničke psihijatrije.
Zavod za medicinu rada KS traži jednog subspecijalistu iz kliničke psihijatrije.
Zavodu za zaštitu žena i materinstva KS potrebno je dvoje subspecijalista iz oblasti fetalne medicine i opstetricije.
JU Zavod za zdravstvenu zaštiti uposlenika MUP-a KS potrebna su četiri subspecijalista - dvoje iz oblasti profesionalne patologije i toksikologije te po jedan iz oblasti reumatologije i endokrinologije i dijabetologije.
JU Zavod za bolesti ovisnosti KS potreban je jedan subspecijalista iz oblasti bolesti ovisnosti.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.