open-navfaktor-logo
search
Tužilaštvo BiH
U Rogatici ekshumacija posmrtnih ostataka žrtve iz proteklog rata
Na području općine Rogatica, na lokalitetu naselja Rudo, izvršen je postupak ekshumacije i pronađeni su kompletni posmrtni ostaci jedne osobe, a naknadnim procesom će se utvrđivati identitet žrtve.
28.08.2020. u 09:59
get url
text

Procesom ekshumacije na terenu rukovodio je tužilac Posebnog odjela za ratne zločine Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a sudjelovali su i predstavnici Instituta za nestalе osobе BiH, ICMP-a u BiH, ljekar sudske medicine, kao i policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) i Policijske stanice Rogatica, kao i potrebni radnici uz korištenje adekvatne mehanizacije.

Radeći na istrazi u predmetu ratnih zločina, tokom saslušavanja većeg broja svjedoka, pristupilo se pretrazi terena kako bi se locirali posmrtni ostaci za koje su postojala saznanja da se nalaze na tom lokalitetu.

S obzirom da je na lokalitetu pronađeno i više zrna iz vatrenog oružja, pretraživanje terena vršit će se korištenjem detektora u postupku prikupljanja predmeta kao dokaza za potrebe krivičnog postupka.

Zbog postojanja saznanja da bi se na tom lokalitetu mogli nalaziti posmrtni ostaci još najmanje 19 žrtava, u narednom periodu radit će se aktivno na lociranju potencijalnih lokacija pojedinačnih i masovnih grobnica i traženja posmrtnih ostataka.

Pronađeni posmrtni ostaci su prebačeni u Goražde gdje će biti izvršena sudsko-medicinska obrada, utvrđivanje uzroka smrti i uzimanje uzoraka kostiju da bi se DNK analizom utvrdio identitet žrtve.

Tužilaštvo BiH, s institucijama uključenim u proces traženja nestalih osoba u BiH, nastavlja aktivnosti u procesu ekshumacija i traženja nestalih u svim krajevima BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.