open-navfaktor-logo
search
Krizni štab o COVID-19
U roku od 72 sata sve bolnice u FBiH moraju staviti na raspolaganje 30 posto svojih kapaciteta
Krizni štab Federalnog ministarstva zdravstva danas je zbog aktuelne epidemiološke situacije vanredno zasjedao i donio nekoliko zaključaka. 
26.10.2020. u 13:46
get url
text

Naloženo je bolnicama da u roku od 72 sata 30 posto svojih kapaciteta stave na raspolaganje za oboljele od koronavirusa. Naglašeno je da nije vrijeme za paniku, ali jeste za ozbiljno ponašanje.

- Na osnovu jutrošnjih konsultacija donesene su nove naredbe koje će vrijediti u narednih 14 dana. Situacija se znatno pogoršala, rapidno raste broj oboljelih od korone. Od danas maske na otvorenom na cijelom teriju u FBiH su obavezne. Sve bolnice, počevši od kliničkih centara, imaju vremena 72 sata da stave na raspolaganje 30 posto kapaciteta. O tome nas moraju izvijestiti - rekao je danas u Sarajevu Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravstva.

Dodaje da se u trenucima, kada raste broj zaraženih od COVID-19, zdravstvo mora rastereteti i da se moraju u zdravstvene ustanove primati samo hitni slučajevi, među kojima su i onkološki pacijenti, a da "hladni" slučajevi moraju malo sačekati.

- Tražit ćemo da sve akreditirane laboratorije u FBiH rade testiranje na COVID-19. Da sa takvim laboratorijama kantonalna ministarstva zdravstva, fondovi zdravstvenog osiguranja, sklope potrebne ugovore, kako bi što prije počele sa testiranjima. Uvode se i antigenski testovi za testiranje i to samo u slučajevima kada PSR test, koji je zlatno pravilo kod COVID-19, nije dostupan. Moramo biti svi na istoj strani u ovakvim trenucima, ovo je teško vrijeme, nije za paniku, ali jeste na ozbiljno ponašanje - poručio je Čerkez.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.