open-navfaktor-logo
search
Zakovani stavovi
U RS-u kategorični: Prvo Zakon o Ustavnom sudu BiH, pa onda njegova popuna srpskim sudijama
RS neće predložiti nove sudije u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine dok se ne donese novi Zakon o Ustavnom sudu BiH, kategorični su politički predstavnici ovog entiteta.
02.08.2023. u 13:48
get url
text

Podsjećaju da je Narodna skupština RS-a 27. juna donijela odluku o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda BiH, kojim je "delegitimisala njegov rad", te usvojila zaključke u kojim se, između ostalog, navodi da se odluke Ustavnog suda BiH neće primjenjivati na teritoriji ovog entiteta dok Parlamentarna skupština BiH ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH.

- Tek kad se donese novi zakon, mi možemo da predložimo sudije. Ne možemo pristati na to da popunimo Ustavni sud BiH sudijama iz RS-a, a da nije donesen zakon, tim prije što ne priznajemo njegovo djelovanje i odluke - kazao je za Faktor zastupnik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS-a Srđan Mazalica.

Naveo je da je za njega neprihvatljivo da se predlažu sudije iz RS-a ili odlučuje bilo šta u Ustavnom sudu BiH, a da novi zakon nije donesen.

- NSRS je donijela zakon kojim smo "tempirali" neprimjenjivanje odluka Ustavnog suda BiH do donošenja Zakona o Ustavnom sudu BiH, a što je jedan od 14 prioiteta ispostavljenih od Evropske unije - rekao je Mazalica.

Predsjedavajuća Kluba SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini BiH Sanja Vulić izjavila je za Faktor da konačnu riječ kada je u pitanju izbor sudija u Ustavnom sudu BiH daje Narodna skupština RS-a, a da je njen lični stav da ne treba ništa raditi do momenta dok se ne donese novi zakon.

- Pozitivno je što "Trojka", HDZ BiH i SNSD imaju dobru volju po pitanju nacrta tog zakona. Vjerujem da će radne grupe već od 10. avgusta početi sa intenzivnim radom i da ćemo u narednom periodu pred sobom imati prijedloge zakona i tako doći do željenih dogovora, kako po pitanju evropskih zakona tako i onih koji su važni za građane BiH. Vjerujem da će Zakon o Ustavnom sudu BiH biti jedan od prioritetnih. Moj lični stav je da RS ne treba ni milimetar odstupiti od svojih stavova jer nismo uradili ništa antidejtonski ni antiustavno – ocijenila je Vulić.

U novembru prošle godine sudija iz RS-a Miodrag Simović, tada jedan od dvojice sudija iz RS-a u Ustavnom sudu BiH, otišao je u penziju poslije navršenih 70 godina.

Nakon toga je nepunih šest mjeseci ovaj sud funkcionisao sa jednim srpskim sudijom, Zlatkom Kneževićem.

Potom je Narodna skupština RS-a na posebnoj sjednici 26. aprila pozvala Kneževića da podnese ostavku osporavajući djelovanje Ustavnog suda BiH, a zbog odluka u vezi sa državnom imovinom.

Ustavni sud BiH je sredinom jula ove godine prihvatio zahtjev sudije i potpredsjednika Ustavnog suda BiH Zlatka Kneževića za odlazak u prijevremenu penziju, čime je ovaj sud ostao bez sudija iz RS-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.