open-navfaktor-logo
search
Val pritisaka
U RS-u masovno proganjaju Bošnjake, i Salkić saslušan zbog "širenja vjerske i nacionalne mržnje"
AUTOR: Faktor
13.06.2024. u 18:34
get url
text
Ramiz Salkić
Ramiz Salkić
FOTO: Anadolija
Ramiz Salkić, zastupnik u Narodnoj skupštini entiteta Republika Srpska (RS) saslušan je u policiji nakon što je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje. 
Kako je objavio na društvenim mrežama, poziv MUP-a RS-a da se javi u PS Srebrenica radi davanja izjave u svojstvu svjedoka dobio je prije par sedmica.
Po dolasku da da izjavu policiji informiran da je protiv njega podnesena krivična prijava za širenje vjerske i nacionalne mržnje, ali nije naveo na šta konkretno se ta prijava odnosila.
Dalje je naveo da je "i za ovu kao i za mnoge druge neugodnosti smatrao da nije potrebno uznemiravati ionako opterećenu javnost i Bošnjake u ovom entitetu".
- Ovo iznosim nakon niza pritisaka i prijava protiv Bošnjaka a ponukan pozivom kojeg sam dobio danas iz Prijedora. Sasvim je izvjesno da se prelazi u novu fazu pritiska na Bošnjake korištenjem sistema radi stvaranja osjećaja nesigurnosti sa ciljem odustajanja Bošnjaka.
Jasno je da će oni koji su odlučili da budu na putu borbe za svoja ognjišta, istinu , pravdu i domovinu biti pod pojačanim pritiskom iako je i ovaj do sada bio gotovo pa nepodnošljiv - naveo je Salkić.
Dodao je da "ostaje dilema do kada će oni koji su pod stalnom represijom i pritiskom različite vrste moći izdržati bez neke reakcije".
- Zbog svega ovoga pozivam nadležne državne organe da poduzmu konkretne aktivnosti na zaustavljanju ovih pojava koje dodatno ugrožavaju povjerenje Bošnjaka u postajanje pravne i svake druge sigurnosti.
OHR i visoki prestavnik, kao i međunarodne oružane snage, zadužene su prema dejtonskom mirovnom sporazumu da garantuju pravo na povratak protjeranih u sigurno okruženje bez diskriminacije.
Ovaj ključni i temeljni uslov potpisivanja dejtonskog mirovnog sporazuma nikad nije proveden na predviđeni način čemu svjedoče mnogobrojna ubistva, napadi, saslušanja i sistemska diskriminacija Bošnjaka - naveo je, dodavši da ovaj novi val pritiska dolazi u veoma osjetljivom trenutku jasno iskazanih težnji i napada na dejtonski mirovni sporazum prije i nakon usvajanja deklaracije srpskog sabora što treba dodatno da zabrine sve kojima je stalo do mira u budućnosti.
- Zbog toga je neophodna brza i konkretna akcija ka zaustavljanju pritiska na Bošnjake kroz fabrikovane prijave istrage i saslušanja zbog iznesenog stava, borbe za istinu i traženja pravde za one koji su ugroženi i diskriminirani u ovom entitetu - naveo je Salkić. 
Danas se na poziv MUP-a RS-a policiji u Zvorniku odazvao i Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica. On je, kako smo to ranije objavili, poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog dobio zbog navodnog ugrožavanja sigurnosti. 
Suljagić je nakon napuštanja PU Zvornik na Twitteru naveo da je odbio biti saslušan bez prisustva advokata.
- Dogovorili smo se da se ponovo sastanemo sljedeće sedmice. Dok sam odlazio, novinar RTRS-a mi je prišao, ali sam odbio da razgovaram sa njima. Stavljam naglasak da ne komuniciram s medijima koji negiraju genocid i promovišu rat - naveo je Suljagić.
Također, jučer je u PU Prijedor odveden i maltretiran i povratnik Emsud Brdar (60) iz sela Zecovi kod Prijedora. 
Kako je naveo, tražili su mu da "sam donese i preda", a kada je pitao šta rekli su mu oružje, koje on, kako je naveo, ne posjeduje.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.