open-navfaktor-logo
search
Traje dva dana
U Sarajevu počelo zasjedanje PIC-a, raspravlja se o stanju u BiH
Prošle sedmice objavljene su informacije da je administracija Evropske unije počela razgovore o statusu Ureda visokog predstavnika u BiH i zatvaranju OHR-a
AUTOR: Faktor
19.06.2024. u 16:36
get url
text
Politički direktori zemalja članica Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) započeli su sastanak u Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine. Razgovori će trajati danas i sutra. Tema - aktuelna politička situacija u državi.
Prošle sedmice objavljene su informacije da je administracija Evropske unije počela razgovore o statusu Ureda visokog predstavnika u BiH i zatvaranju OHR-a.
Ipak, u OHR-u navode da su ciljevi koje organi BiH trebaju ispuniti prije zatvaranja OHR-a odavno poznati i označeni pod programom 5+2.
- Ja ću reći da se meni ne bi dopalo da budem ovdje još nekih 30 godina. Narednih 20 godina treba biti vrijeme promjena.
Ja ću biti ovdje onoliko koliko budem vidio da postoji obaveza da izvještavam Vijeće sigurnosti UN-a. O tome da stvari nisu dovoljno održive da ove država bude bez prisustva međunarodne zajednice na osnovu Dejtona - izjavio je nedavno Schmidt.
 Odbacio je medijske navode da se raspravlja o smanjivanju ovlasti visokog predstavnika, koji na osnovu Bonskih ovlasti može mijenjati sve zakone i ustave u BiH, osim državnog Ustava BiH, te smjenjivati dužnosnike.  
 Schmidt će sutra u 12:30 održati konferenciju za medije. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.