open-navfaktor-logo
search
LGBTIQ zajednica u BiH
Volim da se ne bojim: Peta povorka ponosa 22. juna u Sarajevu
AUTOR: Faktor
18.06.2024. u 09:24
get url
text
Peta povorka ponosa u Sarajevu najavljena je za 22. juni. Ove godine nosi naziv "Volim da se ne bojim", a organizatori kažu da žele ukazati na problem nasilja nad LGBTIQ populacijom, ali i bh. građanima.
Kako su naglasili, članovi LGBTIQ zajednice u Bosni i Hercegovini žele da slobodno i bez straha u javnosti šetaju sa svojim partnerima i naglas govore o svojim životima.
Na taj način, tvrde, samo žive svoju punu slobodu i, naravno, autentičnost.
Dojam i iskustva Organizacionog odbora govore da je povorka u glavnom gradu Bosne i Hercegovine iz godine u godinu, ipak, sve prihvaćeniji događaj.
- S obzirom na to da je ove godine već peta bh. povorka ponosa, imamo dojam da šira javnost počinje to doživljavati i kao svoj protest i da se svi zajedno borimo - kako za prava LGBTI osoba tako i protiv svake druge diskriminacije - istaknula je Vanja Šunjić, članica Organizacionog odbora.
Orgaizatori povorke poručuju da se ne smije ignorisati bilo kakvo nasilje.
- Otvoren dijalog o nasilju potiče svijest i društvene promjene koje teže ka sigurnijem i slobodnijem društvu za sve. A svi smo pozvani da 22. juna šetamo, ponosno i bez straha - poručili su. 
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.