open-navfaktor-logo
search
Ekstremne vrućine
U srijedu uvečer stiže osvježenje, meteorolog otkrio kakvi će biti august i septembar
Zbog ekstremno visokih temperatura u Bosni i Hercegovini, koje će se u narednim danima kretati od 34 do 40 stepeni Celzijusa, na snazi je crveno upozorenje koje će trajati do 19. jula.
17.07.2023. u 10:35
get url
text

Najveći rizici su od 12 do 18 sati, pa iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda građane upozoravaju da u tom periodu dana, zbog visokog rizika po zdravlje, ne izlaze vani ako ne moraju.

Kratkoročno osvježenje, u vidu lokalnih pljuskova, što će za nekoliko stepeni sniziti temperaturu zraka, stiže u srijedu uvečer, kaže Bakir Krajinović, meteorolog.

Prema njegovim riječima, minimalne temperature od srijede uvečer bit će dosta ugodnije za spavanje, ali će one i od 19. jula i dalje biti dosta visoke.

- I od sredine sedmice temperature u Bosni će se kretati od 28 do 32, u Hercegovini od 34 do 38 stepeni Celzijusa. Takve vrijednosti temperatura zraka i dalje će biti prijetnja za zdravlje stanovništva, pa treba biti oprezan - dodaje Krajinović.

Vruće jeste, ali treba naglasiti da trenutne temperature nisu ni blizu rekordnih.

- Najviša koja je ikada izmjerena na našim prostorima je 46,2 stepena Celzijusa i izmjerena je u Mostaru 1901. godine. Klimatološki gledano, nije ovo ništa neuobičajno, meteorološki neočekivano. Važno je pratiti upozorenja i meteorologa i ljekara i pridržavati se preporuka - dodaje Krajinović.

Prema dugoročnim prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda, kraj jula donijet će nešto niže temperature nego one kojima trenutno svjedočimo.

I august će biti pravi ljetni mjesec, a za one koji će na godišnji odmor u septembru, informacija da će i deveti mjesec obilježiti lijepo, toplo vrijeme.

- Tokom augusta temperature će biti i iznad prosjeka. Na sjeveru odstupanja će biti i najviša od tri do četiri, a na jugu od jedan do dva stepena Celzijusa u odnosu na višegodišnje prosjeke. Tokom septembra odstupanja će biti nešto niža, pa na jugu će temperature biti u granicama prosječnih ili stepen iznad, a na sjeveru dva do tri stepena iznad prosjeka. Septembar će biti topliji od prosjeka sa nešto manje padavina u odnosu na klimatološke normale za taj mjesec. Posebno se pozitivno odstupanje odnosi na početak mjeseca kada su i klimatološki pokazatelji na strani svih onih koji planiraju odmor u tom periodu - kazao je Krajinović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.