open-navfaktor-logo
search
Od 11 do 13 sati
Radnici u zdravstvu KS u četvrtak izlaze u protestnu šetnju: Traže jednokratnu pomoć za sve u zdravstvu
Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine kazao "da nema ništa protiv da poslodavci, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova to nije uradila
AUTOR: A. S.
18.06.2024. u 09:53
get url
text
Radnici u zdravstvu Kantona Sarajevo u četvrtak, 20. juna, izaći će u protestnu šetnju.
Kako je za Faktor kazao Senad Sadiković, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu KS, koji okuplja oko 3.500 uposlenih u zdravstvu, planirano je da učesnici protestne štenje krenu u 11 sati ispred zgrade Zavoda zdravstvenog osiguranja KS (Ložionička 2) u Novom Sarajevu, kroz glavnu ulicu, prema zgradi Vlade KS.
Sadiković dodaje da će protestna šetnja trajati do 13 sati te da su dobili odobrenje od MUP-a KS.
- Zahtijevamo isplatu jednokratne novčane pomoći svim radnicima u zdravstvu KS u iznosu od 2.520 KM prema Uredbi koju je prošle godine donijela Vlada Federacije BiH jer znamo da Zavod zdravstvenog osiguranja ima dovoljno sredstava da to učini. Radnici u zdravstvu zaslužili su da dobiju tu pomoć - kazao je Sadiković.
Iako je Enis Hasanović, ministar zdravstva KS, krajem prošle godine za Faktor kazao "da nema ništa protiv da poslodavci u bilo kojoj oblasti, pa i u zdravstvu, ako imaju sredstava, isplate jednokratnu pomoć u visini u kojoj to mogu uraditi", većina javnih zdravstvenih ustanova u KS do danas to nije učinila.
Naime, od 19 javnih zdravstvenih ustanova u KS, do sada su njih pet svojim radnicima isplatile jednokratnu pomoć.
Nezadovoljni odnosom Vlade KS prema uposlenima, radnici u zdravstvu 23. maja održali su i proteste.
Predstavnike Sindikata isti dan primio je premijer KS Nihad Uk koji je sindikalistima kazao kako Vlada ostaje pri stavu da se radnicima u zdravstvu ne isplati jednokratna novčana pomoć.
Ministarstvo saobraćaja KS, koje predvodi Adnan Šteta, nedavno je odbilo zahtjev za izdavanje odobrenja o obustavi saobraćaja od 5. do 11. juna, u periodu od 13 do 14 sati u ulici Skenderija, koje je podnio Sindikat radnika u zdravstvu.
- Zakonsko pravo smo imali da obustavimo saobraćaj kao znak protesta. Ministar Šteta je odlučio da to ne mogu dozvoliti. Nisu prihvatili. MUP, Hitna pomoć i vatrogasci su bili spremni. Međutim, odluka Ministarstva je takva. Nas zanima na koji način će odobriti ovu paradu koju najavljuju u narednom periodu, a koju i finansiraju - kazao je Sadiković početkom juna za Faktor.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.