open-navfaktor-logo
search
Predložena odluka
U tim za uspostavu zajedničkog tržišta u regiji državni ministri "nude" svoje savjetnike
Članovi tima imaju pravo na putne troškove, troškove smještaja i dnevnica, koje plaćaju institucije iz kojih dolaze.
AUTOR: M. R. S.
26.06.2024. u 21:19
get url
text
S jedne od sjednica Vijeća ministara BiH
S jedne od sjednica Vijeća ministara BiH
Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine predložilo je za Vijeće ministara Bosne i Hercegovine odluku o imenovanju koordinacijskog tima za uspostavu zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu.
Ovaj tim se formira radi ispunjavanja obaveza iz inicijative o Zajedničkom regionalnom tržištu, koju su usaglasili lideri šest zemalja zapadnog Balkana tokom samita u okviru Berlinskog procesa radi bržeg ekonomskog razvoja i bolje integracije Zapadnog Balkana u širi evropski ekonomski prostor.
U Koordinacijski tim za uspostavu zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu državna ministarstva su upredlagala pomoćnike ministara i sekretare ministarstava, dok su neki ministri predložili svoje savjetnike.
Tim broji deset članova. Od tih deset, tri su savjetnici ministara i šefovi kabineta, koje "dovodi" ministar sa sobom i čiji mandat traje koliko i mandat ministra".
Tako su se u timu za uspostavu zajedničkog tržišta na Zapadnom Balkanu našli Tijana Jugović, savjetnica ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Staše Košarca, zatim Davor Bošnjak koji je šef kabineta ministrice civilnih poslova BiH Dubravke Bošnjak i ujedno jedini član Koordinacijskog tima u ime Ministarstva civilnih poslova, te Sanja Škuletić-Malagić, šefica kabineta ministra komunikacija i prometa BiH Edina Forte, također jedina iz ovog ministarstva koja je član tima.
Biografije savjetnika nisu javno dostupne.
Predloženi članovi Koordinacijskog tima
Članovi tima imaju pravo na putne troškove, troškove smještaja i dnevnica, koje plaćaju institucije iz kojih dolaze.
- Koordinacijski tim inicira i predlaže Vijeću ministara mjere i aktivnosti iz nadležnosti institucija Bosne i Hercegovine u saradnji sa svim nadležnim nivoima vlasti u Bosni i Hercegovini i izvještava Vijeće ministara Bosne i Hercegovine o stepenu realiziranja mjera iz Akcijskog plana – piše u predloženoj odluci.
Navodi se i da se stupanjem na snagu ove odluke stavlja van snage Odluka o imenovanju nacionalnog koordinatora i potkoordinatora za Projekt regionalnog ekonomskog prostora Zapadnog Balkana. Tu su bila četiri člana.
Pojedini savjetnici ministara nalaze se u više komisija i tijela za šta primaju mjesečne ili periodične naknade, mimo plaća i redovnih naknada.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.