open-navfaktor-logo
search
Svečana akademija
U Vijećnici otvorena izložba o sarajevskom Tunelu spasa
Na svečanoj manifestaciji "Igman 2023: Odbrana Bosne i Hercegovine", koja je organizirana povodom obilježavanja 30. godišnjice prokopavanja i puštanja u funkciju Tunela spasa, sinoć je u Vijećnici održana posebna svečana akademija i otvorena zanimljiva izložba umjetnice i kustosice Fonda Memorijala Kantona Sarajevo Belme Ćuzović pod nazivom "Transformacija: Spomenički kompleks Tunel D-B - Put od zemlje do spasa, od spasa do memorije".
01.08.2023. u 15:14
get url
text

Kroz svoju izložbu, Ćuzović na jedinstven način prikazuje putovanje od početka, od zemlje, preko značenja Tunela spasa za opstanak grada, do konačne memorije koju predstavlja Spomenički kompleks Tunel D-B.

Prisutnima se obratio direktor JU Fond Memorijala Kantona Sarajevo, Ahmed Kulanić, koji je govorio o značaju i ulozi ove institucije, posebno njenog muzejskog dijela, posvećenog upravo Tunelu spasa. Kulanić je istakao kako je Tunel spasa pružio ključni doprinos opstanku glavnog grada Bosne i Hercegovine, nazivajući ga "građevinskim čudom bosanskog čovjeka". Dodao je da je ovaj spomenik važno mjesto s puno pouka za budućnost.

FOTO: Fond Memorijala KS

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo, Omer Osmanović, naglasio je da se svaki spomen na Tunel spasa ispunjava posebnim emocijama, osobito među braniteljima grada i države, kojima je Tunel bio od ključne važnosti za preživljavanje. Podsjetio je da je Sarajevo suočeno s nezapamćenom agresijom, ali niti jedan napad nije uspio slomiti duh Sarajeva, kao što je to pokazalo i prokopavanje tunela koji je spajao Dobrinju i Butmir.

Florence Hartmann, francuska novinarka, takođe je iznijela svoja razmišljanja o Tunelu spasa, podsjećajući da je svijet tada s predrasudama gledao na rat u Bosni i Hercegovini, ne želeći vidjeti istinu već je ignorirao činjenicu da je to bio agresorski rat. Hartmann je naglasila važnost Tunela kao posljednje nade za Sarajevo i njegove stanovnike.

Spomenički kompleks Tunel D-B ima poseban značaj u odbrani Bosne i Hercegovine, a arhitektica Sabina Tanović predstavila je svoje idejno rješenje ovog kompleksa, naglašavajući da se memorijalna kultura Europe oblikuje iz borbe za očuvanje kolektivnog identiteta. Tanović je istakla kako arhitektura igra ključnu ulogu u izgradnji kolektivnog identiteta.

FOTO: Fond Memorijala KS

Belma Ćuzović je svečano otvorila izložbu, istaknuvši važnost Tunela spasa koji je izgrađen u teškim vremenima dok su drugi objekti u Sarajevu bili pod opsadom i rušenjem. Naglasila je kako izložba predstavlja simboličan prikaz Spomeničkog kompleksa Tunel D-B.

- Fokus izožbe je svakako na onoj transfomaciji koja je tek pred nama – izgradnji memorijalne arhitehture kroz projekat uvažene arhitektice Sabine Tanović - kazala je Ćuzović, saopćio je Fond Memorijala KS.

Izložbu "Transformacija od zemlje do spasa, od spasa do memorije – Spomenički kompleks Tunel D-B" posjetioci će moći pogledati do 4. avgusta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.