open-navfaktor-logo
search
Upućena inicijativa
Udruženja sudija i tužilaca: Šta sve mora biti predviđeno izmjenama Pravilnika o izboru članova VSTV-a
Zajedničko koordinaciono tijelo udruženja sudija i tužilaca u BiH (ZKT) je još ranije najavilo da će povodom novih imenovanja u Visoko sudsko i tužilačko vijeće Bosne i Hercegovine (VSTV) ponuditi prijedloge za optimiranje procedura i uslova za imenovanja kako su predviđena Pravilnikom o izboru članova VSTV-a.
21.01.2021. u 14:38
get url
text

Na proširenom sastanku od 21. decembra 2020. godine ZKT je razmatralo važeći Pravilnik i ponovo ističe da on ne osigurava najadekvatniji i najtransparentnije okvir za imenovanje na ovako važne i odgovorne funkcije. ZKT je mišljenja da je dosadašnja praksa imenovanja članova VSTV-a dovodila do neformalnih i suptilnih pritisaka i neprimjerenih utjecaja iz pravosuđa na sudije i tužioce kako bi se opredijelili za imenovanje određenog kandidata ili kandidatkinje. ZKT također ponavlja da je simptomatično odsustvo bilo kakve odgovornosti ili konstruktivne komunikacije izabranih članova VSTV-a sa izbornom bazom za vrijeme mandata u VSTV-u.

Udruženje tužilaca FBiH, Udruženje žena sudija u BiH, Udruženje sudija u FBiH i Udruženje sudija u BiH kao članice ZKT-a, upućuju sljedeću inicijativu prema VSTV-u:

1. Neophodno je inicirati postupak hitnih izmjena i dopuna Pravilnika o izboru članova VSTV-a BiH u sklada sa zakonom.
2. Izmjenama i dopunama Pravilnika o izboru članova VSTV-a moraju se, prije svega, predvidjeti:

a. detaljniji uvjeti i procedure organizacije izbora članova Vijeća za sudije i tužioce, kandidiranja kandidata, javnog predstavljanja kandidata biračima i široj sudačkotužilačkoj zajednici, te omogućiti uvid u njihove radne rezultate i eventualne
utvrđene disciplinske prekršaje, te preporuka ministarstvima pravde, parlamentarnim skupštinama i advokatskim komorama da svoje pravilnike o izboru njihovih članova VSTV-a usklade sa ovim prijedlozima i sugestijama.

b. duži i fleksibilniji rokovi u postupku kandidiranja kandidata (najmanje tri mjeseca) i izbora,

c. mogućnost preispitivanja neregularnosti u postupku izbora.

Dodatno, u kontekstu člana 4. stav (2) Zakona o VSTV, koji predviđa da su članovi Vijeća "osobe visokih moralnih kvaliteta i profesionalne nepristranosti, poznate po djelotvornosti, stručnosti i profesionalnoj nepristranosti", potrebno je normativno (zakonski i/ili podzakonski) detaljnije precizirati uvjete za kandidaturu sudija i tužilaca, te pozvati zakonodavnu i izvršnu vlast kao i predstavnike entitetskih advokatskih komora da proces izbor svojih predstavnika u VSTV učine transparentnim. Također, potrebno je naglasiti obavezu izabranih članova Vijeća da nakon izbora u VSTV, redovno informišu i komuniciraju sa izbornom bazom.

Podnosioci inicijative ističu da se kandidati za članove VSTV-a, koji se biraju na četiri godine, trebaju predstaviti sudijama i tužiocima u otvorenom forumu sa planom i programom, koji omogućuje javnu diskusiju o temama iz pravosuđa i pruža mogućnost da se dobije utisak o integritetu i znanju, vještinama i sposobnostima kandidata.

- Naš je cilj da se u predstojećim izborima članova VSTV-a, sudije i tužioci svjesno i savjesno kandidiraju i da se izaberu najbolji, najstručniji i najmoralniji među nama. U tom smislu, pozivamo VSTV da hitno pristupi izmjenama i dopunama pomenutog pravilnika, kako bi se osigurao transparentniji izbor članova Vijeća u 2021. godini, uzimajući u obzir da u junu, odnosno septembru 2021. godine, ističu mandati članovima Vijeća iz Brčko distrikta BiH, te članovima Vijeća ispred kantonalnih tužilaštava i javnog tužilaštva RS - ističu iz ZKT-a.

Kako dodaju, ZKT ili pojedine članice ZKT-a će u januaru 2021. godine izići sa konkretnim prijedlozima za izmjene Pravilnika, te se stavljaju VSTV-u sa punim kapacitetima na raspolaganje s ciljem iznalaženja najboljih rješenja.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.