open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Udruženja žrtava: Smjena Hamdije Fejzića je nastavak politike 1990-ih, tražimo da Schmidt poništi odluku
Udruženja žrtava oglasila su se saopćenjem za javnost u povodu smjene Hamdije Fejzića sa pozicije zamjenika načelnika Srebrenice.
24.11.2023. u 09:13
get url
text

- Smjena Hamdije Fejzića predstavlja nastavak zločina iz 1990-ih godina u Srebrenici koji su označeni presudama međunarodnih sudova kao zločin genocida. Sličan obrazac smo primijetili početkom devedesetih, kada su se u svim općinama pod kontrolom SDS-a, bilo djelomičnom ili potpunom, smjenjivali čelni ljudi iz bošnjačkog ili hrvatskog naroda. Tamo gdje to nije bilo moguće postići većinom, koristila se sila - navodi se u saopćenju koje potpisuju udruženja "Majke enklava Srebrenica i Žepa", "Žena Podrinja", "Majke Srebrenice" i "Žene Srebrenice".

Dodaju da od uspostave vlasti na demokratskim principima u poslijeratnoj Srebrenici, gdje je načelnik bio Bošnjak, a zamjenik Srbin, nikada nije bilo postavljeno pitanje zamjenika načelnika. Međutim, ističu, dolaskom Mladena Grujičića na poziciju načelnika, pokušava se potpuno uspostaviti kontrola bez prisustva ijednog Bošnjaka na izbornoj funkciji.

VEZANI TEKST - Fejzić nakon što su ga Srbi smijenili sa mjesta zamjenika načelnika Srebrenice: Ovo je loša poruka Bošnjacima

- Srebrenica je simbol zločina, mjesto i općina u Evropi gdje je sudskim putem dokazan genocid nad Bošnjacima. Nije dopustivo da na funkciji načelnika ili njegovog zamjenika nema Bošnjaka, jer to bi značilo da su počinitelji genocida ostvarili svoj cilj. Stoga apeliramo na visokog predstavnika da poništi odluku Skupštine Srebrenica i vrati Hamdiju Fejzića na mjesto zamjenika - naveli su u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.