open-navfaktor-logo
search
Uputili dopis
Udruženje "Nargila": Predlažemo korištenje jednokratnih crijeva za konzumente nargile
Članovi Udruženja "Nargila" dostavili su dopis premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, kriznom štabu Federacije BiH, kriznom štabu Kantona Sarajevo, svim nivoima inspekcijskih organa, u kojem su iznijeli zaključke sa sastanka održanog 23. augusta, a u vezi sa situacijom prouzrokovanom koronavirusom.
31.08.2020. u 15:44
get url
text

Dopis su uputili putem kancelarije advokata Kekana Ademovića, a u njemu ističu da vlasnici nargila barova zapošljavaju više od 3.500 osoba na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine, zbog čega je važno da nastave raditi.

Također, ističu da su svjesni važnosti da se svi objekti pridržavaju naredbi, mjera i sugestija datih od strane svih nadležnih organa, koji svojim znanjem, iskustvom i uputama daju ogroman doprinos u zaštiti i očuvanju zdravlja velikog broja građana, te sprečavanju širenja zaraze koronavirusom.

- Udruženje "Nargila" je svjesno da mora pomoći nadležnim institucijama aktivnim učešćem u prevenciji od zaraze koronavirusom, što će i učiniti u punom kapacitetu, ali ovom prilikom molimo nadležne institucije da iste naredbe, mjere i sugestije važe za sve ugostiteljske objekte na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine. Uzimajući u obzir situaciju sa virusom korona i posljedičnom vezom sa ugostiteljskim objektima svi vlasnici nargila barova su odmah preuzeli sve potrebne mjere, a koje se odnose na dezinfekciju prostorija, ruku i na korištenje jednokratnih crijeva do stavljanja pod kontrolu virusa korona. Svjesni smo da pojedini objekti ne poštuju naredbe, mjere i sugestije nadležnih organa, te sa ovim dopisom se ograđujemo od istih i predlažemo nadležnim institucijama da iskoriste svoja zakonska ovlaštenja u takvim slučajevima - poručili su.

Udruženje "Nargila" želi da aktivno pomaže nadležnim institucijama u borbi protiv širenja koronavirusa i na taj način, ovom prilikom predlaže sljedeće:

- Korištenje jednokratnih crijeva za konzumente nargile - što znači da svaki konzument koji zatraži nargilu mora dobiti novo upakovano crijevo (predlažemo da ovakvo korištenje jednokratnih crijeva ostane na snazi i nakon kraja pandemija koronavirusa),

- Predlažemo da nadležne institucije pojačaju kontrolu korištenja nargile (vodene lule) od strane maloljetnih lica,

- Da svi objekti u toku naredna tri mjeseca kada će bašte prestati sa radom, moraju u objekte instalirati ventilacione sisteme i klima uređaje te i na taj način dodatno osigurati cirkulaciju zraka.

Skrenuli su pažnju na činjenice:

- Veliki broj ljudi zaposlen u našim objektima u prosjeku hrani i izdržava tri člana porodice

- Nargila je osnovni proizvod koji prodajemo i uslužujemo, te osnovni razlog zbog kojeg gosti i klijenti dolaze u naše objekte

- Ostali ugostiteljski objekti imaju pravo na rad i prodaju alkoholnih pića, usluživanje kolača, hrane itd., realno ne vidimo niti jedan ozbiljan argument i razlog da se samo našim objektima zabrani prodaja nargile – vodene lule, posebno imajući u vidu da se na nivou Federacije Bosne i Hercegovine još nije usvojio Zakon o ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje, koji je u Nacrtu predviđao zabranu pripremanja, usluživanja i konzumiranja nargile – vodene lule. Ako za primjer uzmemo područje Evrope, nargila kao proizvod nigdje nije zabranjena za konzumaciju u zatvorenim prostorima, ni u susjednim zemljama poput Hrvatske i Srbije, čak ni u RS-u.

- S obzirom na to da je broj zaraženih u konstantnom opadanju i činjenicom da u našim objektima nije evidentirana niti jedna zaražena osoba od početka pandemije, mi ne vidimo niti jedan pravni ili logični razlog da nam se zabrani prodaja i usluživanje vodene lule.

Udruženje u narednim danima očekuje sastanak sa premijerom Federacije Fadilom Novalićem i gospodinom Goranom Čerkezom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.